Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Redovnice (foto: Rok Mihevc)
Redovnice

Kardinal Műller grajal ameriške redovnice

Svet | 10.05.2014, 11:58 Marjana Debevec

Prefekt vatikanske kongregacije za nauk vere kardinal Gerhard Ludwig Müller je redovnice v Združenih državah pozval k zvestobi veri. Obsodil je teološki pojem 'zavestne evolucije', ki ga zagovarjajo redovnice, ter že sprejete ukrepe proti njihovemu združenju razglasil za upravičene.

Müller je v Vatikanu sprejel predsednice konference redovnic. To od Svetega sedeža priznano združenje katoliških redovnih predstojnic v Združenih državah je od leta 2012 pod nadzorom kongregacije za nauk vere. Uvodoma je Müller dejal, da si od redovnic želi boljšega sodelovanja, vendar pa je tudi pohvalil napredek pri reformi zveze. Zaveda se namreč, da so bili pri nekaterih sestrah od vsega začetka nasprotovanja, saj so imele uvedene ukrepe za pretirane. Kongregacija za nauk vere pa je prišla do nasprotnega sklepa, je zatrdil kardinal Müller. Leta 2012, še pod papežem Benediktom, je Sveti sedež izvedel preiskavo zveze. V vprašanjih, kot so homoseksualnost, posvečenje žena, splav in kontracepcija, so redovnice zastopale stališča, ki jasno odstopajo od katoliškega nauka. Nedavno so redovnice javno pohvalile teologinjo, katere spisi so po mnenju ameriških škofov vsebovali hude verske zmote. Ta ukrep bodo smatrali kot odkrito provokacijo proti Svetemu sedežu in učiteljski presoji zveze, je redovnicam dejal Müller. Poleg tega je ostro grajal teološki pojem 'zavestne evolucije', ki ga je razvila teologinja Barbara Marx Hubbard, ki ji zveza redovnic posveča vedno več pozornosti. Njihove osnovne teze so v protislovju s krščanskim razodetjem, je dejal Müller, ki ga skrbi, ali je z nekritičnim prevzemanjem takšne teorije že nastalo gibanje onkraj Cerkve in trdne krščanske vere. Futuristične ideje zavestne evolucije nikakor niso nove, je poudaril dogmatik Müller, vendar pa spominjajo na gnozo. Trdijo, da je človek prispel na neko točko svojega razvoja, na kateri more sam vzeti v roke svojo usodo in zavestno odločati o prihodnosti ter jo 'so-ustvarjati'. Človek je zdaj dosegel sposobnosti, ki so jih v preteklosti pripisovali bogovom. Danes pa imamo sredstva, da se sami preobrazimo in se oblikujemo onkraj čisto človeškega, proti novi vrsti, vesoljnemu človeštvu.

Povejmo še to, da redovne predstojnice združene v omenjeno zvezo predstavljajo 80 odstotkov redovnic v ZDA, celotna konferenca pa ima 1.400 članic.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...