Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Najboljši pogoji za materinstvo so v Skandinaviji

Svet | 11.05.2014, 07:00

Pogoji za materinstvo v svetu so različni, razkorak med državami, kjer se materam godi najbolje, in tistimi, kjer živijo v najslabših pogojih, pa se še poglablja, kaže letošnje poročilo o položaju mater v svetu. Najboljši pogoji za matere so v Skandinaviji, najslabši pa v Somaliji. Pogoji za materinstvo v Sloveniji so se poslabšali, a je še vedno na 17. mestu med 178 državami.

Človekoljubna organizacija Save the Children v rednem letnem poročilu upošteva zdravje mater, smrtnost otrok, izobrazbo, dohodek in družbeni položaj žensk. Glede na te kazalce se najbolje godi materam na Finskem, Norveškem in Švedskem, najslabše pa v Somaliji, Demokratični republiki Kongo in Nigeriji. Kazalci za Slovenijo so sicer lani in letos podobni, letos je nekoliko slabši le BDP na prebivalca.

Norveška je na področju družinske in otroške politike že nekaj časa na prvem mestu. Mlade mamice si lahko vzamejo tudi do 46 tednov porodniškega dopusta in v tem času prejemajo polno plačo, ki se financira iz državnega proračuna in je ne plačuje delodajalec oziroma lahko koristi tudi 56 tednov porodniškega dopusta, v katerem prejema 80 odstotkov svoje plače. Očetje imajo na voljo 12 tednov porodniške, lahko pa prevzamejo porodniško namesto mame. "Največja razlika med Norveško in Slovenijo je po mojem mnenju v zaposlenosti žensk. V omenjeni državi ni finančnih skrbi, ali bo služba po porodniškem dopustu čakala, ali ne. Službe in vrtci enostavno so," je povedala mlada Slovenka Nina, ki se je z družino preselila v deželo vikingov.

Afriške države na repu

Številne afriške države pa so na repu lestvice že vrsto let, glede na izsledke poročila pa pomembno vlogo pri tem igrajo oboroženi konflikti. Po statističnih podatkih se denimo v DR Kongo ženskam in otrokom godi celo slabše kot oborožencem, navaja poročilo. Šest od desetih držav na koncu lestvice so prizadele naravne nesreče. Sirija je zaradi državljanske vojne v državi zdrsnila s 65. mesta v letu 2011 na 115. mesto v letošnjem letu, med drugim zaradi propada nekoč delujočega zdravstvenega sistema. Po drugi strani je bil Afganistan pred tremi leti na dnu lestvice, letos pa je zaradi nižje umrljivosti mater in otrok na 146. mestu.

Poročilo poudarja, da bi morale biti vse države bolje pripravljene pomagati materam in otrokom v težavah. Ob tem dodaja, da ne bo moč preprečiti smrti mater in otrok, dokler najšibkejše države ne bodo postale stabilnejše, zdravljenje pa dostopnejše.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...