Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Srečanje ob 20-letnici USZS

| 31.05.2014, 07:22 Matjaž Merljak

Minister Gorazd Žmavc, ki opravlja tekoče posle, je v sredo, 28. maja 2014, na Brdu pri Kranju pripravil srečanje vseh ministrov oz. predstojnikov Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS. Na vabilo so se odzvali skoraj v polnem številu.

Glavni namen srečanja je bil izraziti spoštovanje do vseh predstojnikov, ki so prispevali k poslanstvu Urada od njegove ustanovitve pred 20-imi leti. Ob tej priložnosti je vsak od vabljenih predstavil delovanje Urada v okviru svojega mandata. Nanizanih je bilo vrsto zgodb, težav in doseženih rezultatov, ki so zaznamovali njihov mandat.

V sproščenem vzdušju so ugotovili, da so si vsi prizadevali nadgraditi delo svojega predhodnika in da je bilo osnovno vodilo delovanje za dobro vseh ljudi v zamejstvu in po svetu v okviru organizacij civilne družbe. Vsak je vodil Urad na svoj način, pa vendarle podobno.

Minister Žmavc je celotno omizje seznanil s kontinuiteto dela, v smislu povezovanja Urada z drugimi pristojnimi institucijami in ministrstvi. Do sedaj je bilo že izkazano poglobljeno sodelovanje z ministrstvi s področja kulture, gospodarstva in kmetijstva. Izpostavil je izjemen pomen nadaljnje medsebojne povezanosti in sodelovanja med člani današnjega omizja, na katerem so bila izpostavljena tudi stališča in predlogi za delovanje Urada v prihodnje.

Ob koncu pogovora so bile sprejete zaključne misli omizja.

Omizje s predstojniki USZS
Omizje s predstojniki USZS © USZS

V sporočilu za javnost pred srečanjem še piše:

1. Slovenci izven meja RS predstavljajo izjemen potencial, s katerim lahko Slovenija pride do svežih konceptov, predvsem s področja kulture in gospodarstva.

2. Slovenci izven meja RS predstavljajo velik del slovenskega naroda - s svojim delovanjem ohranjajo osnovne sestavine naroda - jezik, kulturo in gospodarstvo. Podpora matične domovine je izrednega in ključnega pomena za ohranitev slovenskega naroda, jezika in kulture. Zato smo zavezani tudi k ustavitvi trenda padanja finančne podpore slovenskim skupnostim.

3. Mladi izven meja predstavljajo priložnost za povezovanje z mladimi iz matice in s tem širjenje konceptov, obzorij, znanj, izkušenj in sinergij - kar predstavlja priložnost za boljše pogoje za prihodnost mladih.

4. Slovenci se moramo bolj odpirati lastnemu narodu, ki živi v tujini, predvsem v zamejstvu in se s tem medsebojno bogatiti.

Vir: USZS

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...