Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Avguština Budja (foto: Matjaž Merljak)
Avguština Budja

Švedska avtobiografija Avguštine Budja

| 30.05.2014, 12:14 Matjaž Merljak

Švedska Slovenka Avguština Budja je nedavno izdala knjigo Bilder ur mitt liv, kar v slovenskem prevodu pomeni Slike iz mojega življenja. V njej opisuje svojo življenjsko zgodbo.

Knjiga je napisana v švedskem jeziku in ima 300 strani. Vsebuje precej družinskih in drugih fotografij iz domačega arhiva ter manjše število avtentičnih kopij dokumentov iz arhiva RS (npr. o zaslišanju očeta Avgusta Budje, ki ga je opravila OZNA leta 1947/48 in nekatere druge).

Tudi za to knjigo velja kar je zapisal zdaj že pokojni Matjaž Koncilja v knjigo Družinske podobe, ki jo je Avguština Budja izdala leta 2011:

Prej ali slej se vsak posameznik vpraša: Kdo sem, od kod izviram? Iskanje korenin je posebej očitno pri ljudeh, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga zapustili domačo zemljo. Do sedaj sem zavzeto iskanje korenin zaznaval pri ameriških Slovencih, zdaj pa me je s svojo zgodbo in samozavedanjem presenetila švedska Slovenka Avguština Budja.

Avguština Budja, rojena 1945, v knjigi Družinske podobe opisuje svojo življenjsko zgodbo, ki je povezana z njenimi bližnjimi pa tudi s širšo družbeno skupnostjo. Opisi so natančni in temeljiti, zato se bodo podobe nadvse jasno začrtavale pred očmi bralcev, tako njenih sodobnikov kot mlajših generacij.

Knjiga je pomemben prispevek pri razumevanju časa in odnosov v nekdanji Jugoslaviji in kasneje v samostojni Sloveniji in na Švedskem.

Izid knjige sta podprla Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Slovenska zveza na Švedskem.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...