Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Angelika Mlinar (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Angelika Mlinar

V Evropskem parlamentu tudi koroška Slovenka

| 26.05.2014, 19:50 Matjaž Merljak

V Avstriji je bila na listi stranke NEOS kot evropska poslanka izvoljena dr. Angelika Mlinar. Bila je poslovodeča tajnica Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS, pri neposrednih volitvah leta 2013 je bila kandidatka za predsednico te manjšinske organizacije in je aktivna članica Zbora narodnih predstavnikov ter članica kompetenčne skupine NSKS za pravna vprašanja. Pred dobrega pol leta, konec septembra 2013, je bila izvoljena v dunajski državni zbor. Se bo zdaj za interese manjšine lahko potegovala v Strasbourgu oz. v Bruslju?

Našo severno sosedo bo v novem sklicu Evropskega parlamenta zastopalo osemnajst poslank in poslancev, med njimi je tudi Angelika Mlinar. Njena stranka NEOS, ki je prvič nastopila na lanskih državnozborskih volitvah in zdaj prvič na evropskih volitvah, je osvojila 7,6 odstotka glasov in tako eno mesto v Evropskem parlamentu. NEOS je na Koroškem dobil 6,1 odstotka glasov. V deželi je največ glasov, to je 33 odstotkov, dobila Socialdemokratska stranka, drugouvrščeni Svobodnjaki so dobili 20,9 odstotka, ljudska stranka pa je prejela 19,9 odstotka glasov.

Manjše število glasov v primerjavi z vseavstrijskim izidom je bodoča poslanka v Evropskem parlamentu Angelika Mlinar v prvem odzivu za radijsko oddajo Slovenskega sporeda ORF v Celovcu v nedeljo razložila z opozorilom na teme, o katerih so se kresala mnenja. „Zelo jasno sem se postavila za manjšino in da memorandum o manjšinskih vprašanjih še ne more biti konec zgodbe. Tudi ustrezna propaganda proti meni je bila uspešna, tako da sem vesela, da sem dobila toliko glasov na Koroškem.“

NEOS je na južnem Koroškem v občinah Bistrica nad Pliberkom, Žitara vas in Globasnica dobila več kot 10 odstotkov glasov. Tam je bila nova evropska poslanka Angelika Mlinar kot kaže bolj uspešna, saj ima tam njena manjšinska organizacija, NSKS, močnejše zaledje. In kako je odgovorila na vprašanje Slovenskega sporeda ORF, da je škoda, da se ne bo več na Dunaju zavzemala za manjšinska vprašanja. „Jaz se s tem čisto ne strinjam, ker se politika znotraj naše stranke do narodnostih manjšin ne bo spremenila. Mi bomo zasledovali politiko, kot sem jo zastavila. Ostajam podpresednica stranka in bom v soboto kandidirala na volitvah za strankarsko podpredsedniško mesto na Koroškem. Naša politika bo ostala aktivna. Smo edina stranka, ki se tako zavzema za narodno skupnost.“

Dr. Angelika Mlinar ni povsem brez t.i. evropskih izkušenj. Prve praktične izkušnje v političnem delu je med letoma 1996 in 1999 pridobila kot asistentka avstrijskega poslanca Friedhelma Frischenschlagerja v Evropskem parlamentu.

Vstop v evropski parlament pa na volitvah v Sloveniji ni uspel zamejcema iz Italije: Damijan Terpin je na listi SDS prejel 1.229 glasov, Jože Pirjevec pa na listi Solidarnost 471.

Na volitvah v Italiji je kandidirala tudi Tanja Peric, kandidatka Slovenske skupnosti SSk na listi Južnotirolske ljudske stranke SVP, ki je prejela 1.296 osebnih preferenc. Tudi njej ni uspel vstop v Evropski parlament.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.