Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Karl Erjavec DeSUS (foto: Izidor Šček)
Karl Erjavec DeSUS

Erjavec predlagal odpoklic Balažica

| 21.05.2014, 11:26 Matjaž Merljak

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, bo v četrtek, 22. maja 2014, na seji vlade predlagal odpoklic veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica, in sicer zaradi sporne udeležbe Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu. Po besedah ministra "niso izpolnjeni objektivni pogoji, da bi Balažic še naprej opravljal zaupane naloge v Avstraliji".

Minister Erjavec je na novinarski konferenci v torek, 20. maja 2014, pojasnil, da se je ves postopek začel s preiskavo o udeležbi obsojenega pedofila Omana na odprtju slovenskega konzulata v Melbournu 7. marca letos. Erjavec je sredi aprila v DZ predstavil poročilo o izrednem nadzoru in dejal, da Nicholasa Omana ni bilo na seznamu povabljenih na odprtje konzulata.

A v nadaljnji preiskavi, ali je bilo Omanu, ki je v Avstraliji registriran kot pedofil, dejansko poslano uradno vabilo na slovesnost, so naleteli na dodatne okoliščine, je dejal minister. Po besedah ministra so dobili dokumentacijo, tudi fotografije, iz katere je razvidno, da sta Oman in Balažic skupaj sedela za častno mizo, bila skupaj postrežena in naj bi tudi skupaj obedovala. Balažic je sicer njemu in parlamentarnemu odboru govoril zavajajoče, je dejal Erjavec.

Glede na številne proteste in peticijo organizacij slovenskih izseljencev pa minister meni, da ni več pogojev za to, da bi lahko Balažic še naprej uspešno opravljal zaupane naloge. Po ministrovih besedah ni izpolnjen člen zakona o zunanjih zadevah, ki govori o tem, da mora veleposlanik vzdrževati dobre odnose z organizacijami slovenskih izseljencev. Balažica so o nameri o odpoklicu po ministrovih besedah že obvestili, in sicer v ponedeljek, tako telefonsko kot tudi z depešo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...