Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Ameriški podjetniki slovenskega rodu v Ohiu spodbujajo slovenske kolege

Svet | 17.05.2014, 08:00 Petra Stopar

Predstavniki gospodarskih zbornic ameriške zvezne države Ohio na eni strani in Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji na drugi so sklenili pomagati podjetjem pri vstopu na ameriški in slovenski trg. Po oceni predsednika gospodarske zbornice v mestu Akron Roberta Bowmana je naša država lahko tudi izjemno izhodišče za vstop ZDA na trge osrednje in jugovzhodne Evrope.

Direktorica Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Ajša Vodnik je s predsednikom gospodarske zbornice Akron Development Cooperation Robertom Y. Bowmanom podpisala sporazum v Ohiu, državi, v kateri živi veliko ameriških Slovencev. Cilj obeh partnerjev je, da vzajemno omogočita podjetjem lažji vstop na ameriški in slovenski trg.

Kot so pojasnili v Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji, bo zagotovljena tudi pomoč tistim ameriškim podjetjem, ki bi želela v Sloveniji ustvariti center za osrednjo in vzhodno Evropo. Vodnikova je zadovoljna, da lahko tudi na pomembnem in zahtevnem ameriškem trgu slovenska podjetja odslej dobijo t.i. soft landing, in to s podporo ljudi, ki poznajo Slovenijo, kakovost slovenskih podjetij in so nam izjemno naklonjeni. Bowman je na drugi strani menil, da se ameriška podjetja premalo zavedajo pomena trgov in potenciala Evrope.

Med udeleženci delegacije je bil tudi direktor Taluma Marko Drobnič, po mnenju katerega je »na ameriški trg treba priti, ker je tam še toliko bolj kot v Evropi pomemben osebni stik in vzpostavljanje zaupanja, kar je pogoj za uspeh«.

Tudi glavni direktor MZK Elektra Marjan Žargi je ob obisku ugotovil, da imajo v ZDA osebni kontakti in dogovori veliko vrednost in je torej »osebna prisotnost na tem trgu ključna za uspeh«.

Po oceni glavnega direktorja podjetja Donar Mateja Feguša pa je ta »delegacija dokazala, kakšen izjemen gospodarski potencial je na voljo preko uspešnih podjetnikov slovenskega rodu v Clevelandu«. Srečali so se namreč z uspešnimi podjetniki slovenskih korenin, ki želijo pomagati Sloveniji, so navdušeni nad inovativnimi izdelki, ki so jih predstavili gospodarstveniki iz Slovenije in tudi to je ena izmed poti za razvoj slovenskega podjetništva.

Svet, Politika, Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.