Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pogovori ministra Žmavca s predstavniki manjšine (foto: USZS)
Pogovori ministra Žmavca s predstavniki manjšine

Minister na prvem (in zadnjem) obisku v Trstu

| 12.05.2014, 13:11 Matjaž Merljak

Na Generalnem konzulatu v Trstu so v petek, 9. maja 2014, potekala srečanja predstavnikov naše manjšine v Italiji z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem. Šlo za prvi obisk ministra pri rojakih v Italiji, a ker je vlada Alenke Bratušek odstopila, verjetno tudi zadnji, saj minister Žmavc opravlja le še tekoče posle.

Ena od ugotovitev je bila, da je pri uresničevanju pravic, ki pripadajo manjšini, zaznati napredek, financiranje manjšinskih ustanov pa še ni stabilno urejeno. Sogovorniki so tudi naglasili, da še ne uživajo vseh pravic, ki so določene v mednarodnih sporazumih in italijanski zakonodaji.

Manjšina pričakuje, da ji bodo spremembe italijanske volilne zakonodaje zagotovile olajšano zastopstvo. Želi si tudi dejavne vključitve v pogovore o načrtovanih spremembah na ravni organiziranosti pokrajin, občin in gorskih skupnosti, ki bi lahko imele pomembne posledice na manjšinske pravice.

Predstavniki Skupnega zastopstva Slovencev v Italiji in Gospodarskega foruma so ministru predstavili način delovanja in združevanja Slovencev v Avtonomni deželi Furlaniji Julijski krajini.

Gospodarski forum je nastal na pobudo obeh krovnih organizacij (SKGZ in SSO) z namenom, da bi usklajeval gospodarsko-finančne dejavnosti manjšine. Ena od njegovih nalog je povezava obmejnega prostora z matico. Predstavniki manjšine si želijo, da bi obe državi zagotovili primerne pogoje za sodelovanje tako na gospodarskih, finančnih, izobraževalnih in športno-kulturnih programih.

Minister Gorazd Žmavc in generalna konzulka RS v Trstu Ingrid Sergaš s predstavniki Skupnega zastopstva
Minister Gorazd Žmavc in generalna konzulka RS v Trstu Ingrid Sergaš s predstavniki Skupnega zastopstva © USZS

Po zaprtju Tržaške knjigarne v Trstu je se v mestu pripravlja Tržaško kulturno središče, ki bo več kot knjigarna - predstavljalo bo pravo informacijsko točko. Dogovor o ustanovitvi je bil podpisan v začetku aprila 2014. Prisotna sta bila tudi slovenski minister za kulturo in direktor Javne agencije za knjigo. Na petkovem srečanju so nakazali, da se obeta dobra rešitev glede ustreznih prostorov.

Posebna skrb ostaja delovanje Primorskega dnevnika in drugih manjšinskih medijev ter zagotavljanje vidnosti slovenskih televizijskih programov.

Več na spletni straneh USZS.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...