Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Skok v morje (foto: www.primorske.si)
Skok v morje

Kopalne vode na Obali odlične kakovosti

| 01.06.2014, 16:00 Rok Mihevc

Vse kopalne vode v slovenskem morju so lani dosegle odlično mikrobiološko kakovost. To Slovenijo uvršča v sam evropski vrh, medtem ko v razred odličnih voda sodi polovica celinskih kopalnih voda, to pa nas uvršča v zlato sredino. Mateja Poje z Agencije Republike Slovenije za okolje poudarja, da lani pri nas nezadostno vzorčenih kopalnih voda ni bilo.

Najprej nekaj podatkov. V Sloveniji imamo 48 kopalnih voda, od tega je 18 naravnih kopališč ter 30 kopalnih območij v naravnem okolju. Na agenciji za okolje letno zberejo približno 400 vzorcev, pri čemer vode glede na mikrobiološko kakovost uvrščajo v štiri kakovostne razrede: slabo oz. nezadostno kopalno vodo, zadostno, dobro in odlično. Kot že rečeno lani v Sloveniji nismo imeli nezadostno vzorčenih kopalnih voda. „Te težave so imele letos številne evropske države, med njimi Francija, ki ni vzorčevala več kot 100 kopalnih voda. Težave imajo Italijani, Madžari, Švedi in Finci.“

 50 odstotkov celinskih voda pri nas sodi v razred odličnih voda. „Odlične kopalne vode so določene na Nadiži, na Bohinjskem jezeru, na pretežnem delu Blejskega jezera. Odličen je tudi Šobčev bajer ter nekatere lokacije na reki Kolpi.“ Kako pa je s kopalnimi vodami na morju? „Dosegajo odlično kakovost, kar pa Slovenijo uvršča v sam vrh med državami Evropske unije. To pa je uspelo samo še Cipru.

 

Na slovenskih kopališčih bodo v letošnji kopalni sezoni sicer začeli uporabljati nove oznake kakovosti voda, kakršne že uporabljajo v nekaterih evropskih državah. Oznaka s tremi zvezdicami bo denimo označevala odlično kakovost vode.

O kakovosti slovenskega morja priča tudi rekordno število modrih zastav. Gre za mednarodni znak neoporečnosti in zelo urejenega kopališča oziroma marine. Društvo Doves jih je letos podelilo kar 15, in sicer 12 kopališčem ter trem marinam. Ob tem je predstavnik društva Boris Šušmak poudaril, da je modra zastava "veliko več kot samo čista kopalna voda". Po njegovem mnenju bi se morale tudi občine zavedati, da število modrih zastav v občini predstavlja eko-indikator določene turistične destinacije.

 

Modra zastava
Modra zastava © www.mojaobcina.si

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...