Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovesnosti in praznovanja v Cerkvi na Slovenskem

Slovenija | 30.05.2014, 09:40 Marjana Debevec

Konec tedna bo v Cerkvi na Slovenskem potekalo več dogodkov, slovesnosti in srečanj.

Na Bledu bo jutri popoldne prvi slovenski dan za Magnifikat. Pozdravnim nagovorom in uvodni molitvi bo sledilo predavanje urednika revije Magnifikat br. Mirana Špeliča. Ob 16. uri bo sveta maša in nato romanje s pletnami k Mariji na blejski otok.

Na Ptujski Gori bo dopoldne potekal 5. zahvalni dan slepih in slabovidnih Slovenije. Sveto mašo bo daroval p. Miha Sekolovnik, ki že več kot 12 let sodeluje s temi ljudmi. Sledil bo kulturni program, ki ga bo vodila Sonja Pungertnik. Srečanja se bo udeležilo približno 300 ljudi iz vseh devetih slovenskih medobčinskih društev slepih in slabovidnih.

V Vipavski dolini pripravljajo jutri romanje z naslovom 4. Terčeljeva pot na Kovk. Udeleženci se bodo zjutraj na pot odpravili iz petih izhodišč. Ob pol desetih se bodo zbrali k molitvi rožnega venca, sledila bo sveta maša, ki jo daroval Matej Kobal. Ob 11. uri bo še kulturni program.

Romanje pripravljajo jutri tudi mlajši redovniki in redovnice. Od Rakovnika se bodo odpravili proti Rogli, kjer bo sveta maša in pohod.

Športni duh pa bo tokrat vladal tudi na Brezjah, kjer pripravljajo 1. BREZJANSKI TEK v spomin na Ruth Podgornik Reš. Dogodek sovpada tudi z jubilejnim letom, ko praznujemo 200-letnico milostne podobe Marije Pomagaj. Dolžina proge je 6,2 km, poteka po okolici Brezij, Noš, Črnivca, Dobrega polja. Ob 10.30 bo start teka za otroke, zatem pa še za odrasle.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.