Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Čas za poslanske predloge kandidatov za mandatarja je potekel, Vogrinu ni uspelo

Politika | 30.05.2014, 08:58 Andrej Šinko

Ob polnoči se je iztekel 14-dnevni rok, v katerem so imeli poslanci možnost predlagati kandidate za mandatarja. Edini, ki je v tem času javno predstavil svoj predlog, je bil Ivan Vogrin, ki pa potrebnih podpisov poslancev ni uspel zbrati. S tem se bo DZ seznanil na izredni seji.

Vogrin, ki je za mandatarja predlagal ekonomista Dušana Radonjiča, je namreč uro pred iztekom roka novinarje seznanil, da mu je podpis za vložitev kandidature namenil le nepovezani poslanec Borut Ambrožič.

Ves čas je sicer trdil, da ima zagotovljenih dovolj podpisov, na Twitterju je pred dnevi celo zapisal, da jih ima 16. Svojo obljubo, da bodo kandidaturo Radonjiča podprli, so po njegovih zadnjih navedbah snedli nepovezana poslanca Ivan Simčič in Matjaž Zanoškar, poslanci PS Jože Velikonja, Tina Komel, Lejla Hercegovac, Stanko Stepišnik, Branko Ficko in Saša Kos ter Alojzij Potočnik, član poslanske skupine nepovezanih poslancev. Vogrin bi sam tako prispeval še 11. glas. Predlog za novega mandatarja so lahko do polnoči sicer predlagale poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Predsednik državnega zbora Janko Veber je že v torek napovedal, da se bodo poslanci, če ne bo vložen noben predlog za novega mandatarja, s tem seznanili že danes. S tem bo začel teči 48-urni rok, v katerem lahko 10 poslancev ali poslanska skupina državnega zbora predlagajo sklep za morebitni tretji krog volitev mandatarja.

Tega roka ni mogoče podaljševati, zato bo seja, na kateri se bo državni zbor seznanil s tem, ali se opravi tretji krog ali ne, v nedeljo ob 12. uri, je pojasnil Veber. Če bo tak predlog sprejet, bodo poslanci o morebitnem predlogu za mandatarja lahko odločali najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh.

Če predlogov ne bo, bo državni zbor o tem obvestil predsednika republike Boruta Pahorja, ki bo razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Prvi možni datum za predčasne volitve je 13. julij.

V poslanskih skupinah so sicer ves čas zatrjevali, da Vogrinovemu predlogu niso naklonjeni, saj da se zavzemajo za čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve, čeprav naj bi neuradno nekatere stranke računale na uspeh napovedane ustavne presoje odloka o razpisu volitev, če bodo te razpisane v počitnicah.

 

Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...