Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kandidat za mandatarja znan, njegovi podporniki ne

Slovenija | 28.05.2014, 16:54

Strokovno vlado, ki bi jo vodil do rednih parlamentarnih volitev, torej do jeseni prihodnje leto, je pripravljen sestaviti ekonomist Dušan Radonjič. Potem ko je to skrivnost skrbno varoval nekaj dni, jo je poslanec Ivan Vogrin le razkril. Čeprav je še včeraj trdil, da bo hkrati z imenom kandidata za mandatarja sporočil tudi, kdo od somišljenikov v državnem zboru ga bo podprl, tega še ni storil. Tako ni jasno, ali bo do jutri, ko bo potekel rok za vložitev predloga, zbral dovolj, to je najmanj deset podpisov predstavnikov izvoljenega ljudstva.

Po nekajminutnem poziranju pred fotografskimi bliskavicami in kamerami je Vogrin na današnji ponovitvi predstave za javnost začel pojasnjevati svojo strategijo, po kateri bi Slovenija dobila strokovno vlado s 13 ministri. Štirje bi prihajali iz SDS, po 2 bi prispevali SD, PS in skupina nepovezanih poslancev, ki so izstopili iz PS, po enega DeSUS, SLS in DL. Kako je izpadla N.Si, Vogrin ni povedal, sam v ekipi ni predviden. "Za vsako politično stranko, ki je v parlamentu, je namenjeno število ministrskih mest, ki je odvisno od zasedenosti te stranke v parlamentu," je zatrdil. Tako sestavljeno strokovno vlado bi vodil trenutno redni profesor na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti Radonjič. "Želim pomagati in v tem trenutku strniti določene sile, ki so na razpolago v Sloveniji, da predvsem pospešimo in dvignemo gospodarski razvoj," je poudaril ob predstavitvi. Ker se politična večina v državnem zboru zavzema za čimprejšnje volitve, je novinarje zanimalo, zakaj želi kandidirati. "Ničesar ni v ozadju, ne želim pomagati podaljševati mandata komurkoli," je poudaril. "Prisluhnil sem željam in argumentom predlagateljev ter razmišljal, ali da ali ne. Mislim, da je pravzaprav nesprejemljivo, da v tem trenutku niso našli mandatarja, ki bi vodil vlado po normalni poti naprej," je še dodal.

Radonjič je bil med drugim Vogrinov mentor pri magistrskem delu, ki nosi naslov Notranja konsolidacija podjetja - pogoj za uspešen nastop na trgu. Poslanec ga je zagovarjal leta 1999. Radonjič je na državnozborskih volitvah leta 2008 kandidiral na listi Zares, kot je dejal danes, je bil član stranke sedem mesecev.

Vogrin je, tako kot včeraj, poudaril, da ima zagotovljenih več kot dovolj podpisov in da so poslanci podporo obljubili, čeprav kandidata za mandatarja prej niso poznali. Kdo so, Vogrin kljub drugačnim napovedim spet ni želel izdati. "Ne želim, da kogar koli mrcvarite." Radonjič po imenih poslancev, ki so obljubili podporo, Vogrina niti ni spraševal, kot je dodal, mu zaupa. Vogrin je zatrdil, da bo predlog s podpisi vložil jutri 5 minut pred polnočjo.

Večina parlamentarnih strank Radonjiča ne podpira

Ker so poslanske skupine zatrdile, da predloga za novega mandatarja ne bodo podale, je bila Vogrinova napoved, da bo vložil predlog kandidata za mandatarja, za nekatere presenečenje. Da ne nameravajo prispevati podpisov in podpreti Radonjiča, so že sporočili iz SDS, N.Si in SLS, kjer se zavzemajo tudi za čimprejšnje predčasne volitve. Po besedah vodje poslanske skupine največje opozicijske stranke Jožeta Tanka se iz razmer globoke gospodarske in politične krize, v katerih se je znašla država, ni smiselno norčevati. "Ne vidimo nobenega razloga, da bi sodelovali pri tej igri, ki so si jo privoščili nekateri, ki bi na vsak način radi zavlekli predčasne volitve v jesen, v tem času pa iščejo zasilne izhode," je dejal. V N.Si so razočarani nad Vogrinovo potezo in ostro obsojajo, njegov šov, kot pravijo zadnjemu dogajanju. Poslanec N.Si Jožef Horvat meni, da to ni dobro za Slovenijo, kdo stojo za tem, v stranki ne vedo in niti ne ugibajo. Na račun državljanov, ki danes ne vedo, kaj bodo jutri dali v lonec, se po njegovem ne sme norčevati. Horvat je še spomnil, da so v N.Si predsedniku države sporočili, da ne bodo podprli nobenega kandidata za mandatarja. Kot je dodal, se držijo načela beseda velja. Da so prava rešitev predčasne volitve, ki bodo dale kompetentno vlado, je poudarila poslanka SLS Jasmina Opec. Vse ostalo bi bilo po njenem le zavlačevanje. "DL pri tem neresnem početju ne bo sodeloval," je zatrdil vodja strankine poslanske skupine Rihard Braniselj, pri imenovanju novega mandatarja po zagotovilih vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana prav tako ne bo njegove stranke.

Radonjič se je že sešel s poslanci PS. Vodja strankine poslanske skupine Jožef Kavtičnik je po pogovorih z njim povedal, da je bila predstavitev zanimiva, meni tudi, da bi bilo prav, da mu prisluhnejo tudi ostali. Svet PS bo o Radonjiču razpravljal jutri. Poslanci, ki so se zbrali okoli Alenke Bratušek, so bolj previdni. Njihov vodja Jani Möderndorfer sicer za nikogar ne da roke v ogenj, a verjame, da iz njegove poslanske skupine ni podpisa za novega mandatarja. Je pa svoj podpis že prispeval poslanec Borut Ambrožič, saj to razume kot domoljubno dejanje. "Če bi se nekatere stranke pozitivno opredelile do njega in dale znak, da je to kader, ki bi lahko kompetentno sestavil vlado in jo vodil naprej, bi moje soglasje imel," pa pojasnil poslanec Matjaž Zanoškar.

Pahor poslancem: Razmislite, s kakšnim motivom iščete mandatarja

Predsednik države Borut Pahor je prepričan, da je med slabimi možnostmi najboljša ta, da so predčasne volitve čim prej. Vsako morebitno odlašanje z odločitvijo za mandatarja, ki ne bi bilo uspešno, bi volitve zamaknilo še pozneje v poletje, kar po njegovem ne bi bilo dobro. "Poslanci poznajo moja stališča, zakaj zdaj ni koristno iskati mandatarja za vsako ceno. Lahko pa presojajo različna mnenja. Tako kot sem jaz dolžan odgovarjati ljudem, tako morajo tudi oni." Kot je poudaril Pahor, morajo poslanci po svoji vesti razmisliti o tem, ali si zdaj prizadevajo za mandatarja, ker ocenjujejo, da ima ta možnost politične večine in bo lahko izpolnil pričakovanja, ali pa, čeprav imajo pravico, poskušajo privesti do tega, da volitve ne bodo 13., ampak 20. oziroma 27. julija.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...