Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Odzivi predstavnikov list na rezultate evropskih volitev pri nas

Slovenija | 26.05.2014, 06:15

Prvak SDS Janez Janša je ob izidih volitev predstavnikov Slovenije v novi sestavi Evropskega parlamenta opozoril na veliko razdrobljenost glasov med veliko število strank. Če se bo to zgodilo tudi na prihodnjih državnozborskih volitvah, je to po njegovem slab obet za sestavljanje trdne vladne koalicije. Da gre pri tokratnih evropskih volitvah za zmago pomladnih strank, je spomnil nosilec skupne liste N.Si in SLS Lojze Peterle. Gregor Virant je zaradi zelo nizke podpore DL, strankino listo je podprlo le 1,12 odstotka volivcev, odstopil z mesta predsednika DL.

Zver: Volilno telo je nagradilo proevropsko usmerjenost SDS, N.Si in SLS

Če bi SDS, ki je s tremi poslanskimi mandati zmagala na tokratnih evropskih volitvah, zmagala tudi na prihodnjih državnozborskih volitvah, bi, kot pravi Janša, k oblikovanju vlade pristopila kot že dvakrat do zdaj, ko je k sodelovanju povabila vse stranke. "Mi nismo izključevali nikogar, je pa veliko strank izključevalo nas. In mnogi od njih so danes dobili račun za to," je dejal Janša. Ob tem je poudaril, da je nujno programsko usklajevanje s strankami koalicije. Treba je namreč uskladiti ključne ukrepe, zato bi v SDS želeli trdno koalicijo. Če bodo glasovi na predčasnih parlamentarnih volitvah spet razdrobljeni, se lahko zgodi, tako prvak SDS, da bodo kmalu še ene predčasne volitve. Kot rešitev je znova ponudil spremembo volilnega sistema. Nosilec zmagovalne liste Milan Zver je prepričan, da je volilno telo nagradilo proevropsko usmerjenost SDS ter tudi skupne liste N.Si in SLS. Kot je dejal, so njihovi protikandidati z leve strani političnega pola poudarjali evroskepticizem ali celo evrofobijo, a s tem niso uspeli prepričati volilnega telesa. Tudi to pa je po njegovem mnenju vplivalo na nizko volilno udeležbo, ki jo je označil za veliko zaušnico tako politikom kot medijem. Da se desnica krepi in da imajo očitno desnosredinske stranke pravi recept za izhod Evropske unije in Slovenije iz krize, je ocenila Romana Tomc, medtem ko je Patricija Šulin izid pripisala razdrobljenosti levice ter dejstvu, da so volivci znali prepoznati, komu zaupajo.

Peterle: Evropski ljudski stranki lahko poročamo o zmagi pomladnih strank

"SDS je ostala pri treh evropskih poslancih, mi pa smo pridelali enega več, zato lahko Evropski ljudski stranki poročamo o zmagi pomladnih strank v Sloveniji," je po objavi uradnih izidov poudaril Peterle. Nizka volilna udeležba po njegovem mnenju ne pomeni zaušnice vsem političnim strankam, ki so nastopile na volitvah, a je verjetno med drugim posledica krize, ki jo marsikdo pripisuje tudi Evropski uniji, čeprav ta po njegovih besedah ni kriva za našo krizo. "Mislim, da se bo treba zamisliti nad tako nizko udeležbo in premisliti, kako pridobiti več ljudi, da bo udeležba naslednjič močnejša," je dodal. Priznal je, da bo v Evropskem parlamentu pogrešal Jelka Kacina, ki mu z listo Konkretno ni uspelo prepričati volivcev, naj mu podelijo še en mandat evropskega poslanca. Poleg Peterleta, ki je evropski poslanec že zdaj, izmed kandidatov skupne liste N.Si in SLS v Bruselj odhaja še predsednik SLS Franc Bogovič. Z nastopom obeh strank na evropskih volitvah je zadovoljen. Pojasnil je, da je bilo na terenu čutiti, da so ljudje sodelovanje N.Si in SLS zaznali kot velik napredek v slovenski politiki. Kot je dodal, je bilo po drugi strani čutiti tudi pričakovanje, da bi bilo na nek način najbolj pošteno, če iz vsake stranke pride vsaj po en kandidat v Evropski parlament. Da so volivci nagradili sodelovanje N.Si in SLS, je ocenila tudi predsednica N.Si Ljudmila Novak. "Dobili smo dva mandata, torej drugi najboljši rezultat. To je tudi dober obet za naprej, za državnozborske." Na vprašanje, ali bosta stranki morebiti sodelovali tudi na volitvah v državni zbor, je odgovorila, da se bosta o tem še pogovorili. "Možnosti za to so dobre," je dodala. Komentirala je tudi nizko volilno udeležbo. "Trenutno politika ne uživa največjega ugleda in nizka udeležba je tako neke vrste protest državljanov proti politiki."

Šoltes: To je prvi korak dejavnega vstopa v slovensko politiko

Nosilec liste Verjamem Igor Šoltes, ki je bil izvoljen v Evropski parlament, je po objavi začasnih delnih uradnih izidov volitev poudaril, da je to prvi korak dejavnega vstopa v slovensko politiko. Želi si, da bi pri nas našli način, s katerim bi pokazali, da moramo živeti skupaj. "Naša naloga je, da delamo v dobro vseh," je dodal. Zahvalil se je vsem volivcem, ki so verjeli, da lahko z vstopom nove alternative na politični parket ta doseže rezultat, do katerega je prišla.

Fajonova izvolitev vidi kot dokaz dobrega dela

Tanja Fajon je s svojim rezultatom zadovoljna. "To je dokaz, da sem delala dobro in tako želim tudi nadaljevati." Ni pa zadovoljna z rezultatom SD, ki je izgubila en sedež v Evropskem parlamentu. Napovedala je, da bodo organi stranke v prihodnjih dneh razmislili, kako naprej. "Predvidevam, da bomo morali potegniti posledice," je dejala. Kljub vsemu je prepričana, da ima SD trdno bazo volivcev in bodo uspeli strniti vrste. Predsednik SD in tudi nosilec strankine liste Igor Lukšič je vesel, da je SD dobil vsaj enega poslanca in da je izvoljena podpredsednica stranke. Volilno telo naj bi po njegovem razumelo namige, da mora on zdaj voditi stranko na državnozborske volitve.

Vajgl: Zavzemal se bom tako za starejše kot tudi za mlade

V Evropskem parlamentu se bo prvič slišal glas slovenskih upokojencev. Takšen je bil po objavi začasnih uradnih delnih izidov evropskih volitev v Sloveniji odziv prvaka DeSUS Karla Erjavca. "Storili bomo vse, da tudi na ravni Evropske unije dosežemo ustrezno zaščito za vse, ki potrebujejo socialno državo." A ob skrbi za starejše se bodo v stranki na evropski ravni zavzeli tudi za pravice mladih. "V Bruslju bomo zagovarjali socialno državo, nova delovna mesta, predvsem za mlade, ker se zavedamo, da če bodo mladi zaposleni, bodo tudi pokojnine varne. Ne bomo pozabili na mlade, saj na njih svet stoji in mladi lahko računajo na nas," je povedal prvak DeSUS. Nosilec liste in izvoljeni evropski poslanec DeSUS Ivo Vajgl je medtem zatrdil, da se bo zavzemal predvsem za dostojanstvo, materialni položaj in socialni status starejših. "Teh je v Evropi vedno več in njihov položaj se drastično slabša," je poudaril. Tudi on ni pozabil na mlade. "Skrb za mlade v družbi je izredno pomembna, saj brez priložnosti zanje ni uspešne družbe. Tukaj gre za dve stvari, ki si nista v nasprotju, predstavljata pa sodobni medgeneracijsko dialog."

Odzivi list, ki se niso prebile v Evropski parlament

Nosilec liste PS Jože Mencinger je izid PS na evropskih volitvah ocenil kot slab. Krivda je, kot je dejal, njegova, saj je, kljub temu, da je imel v kampanji logistično podporo, več ali manj ostal sam. Nad izidom Združene levice ni razočarana nosilka liste Violeta Tomič - meni, da jim je v zelo kratkem času uspelo doseči zelo veliko in da izkazana podpora dokazuje, da so na pravi poti. Jelko Kacin je poudaril, da so odločili tisti državljani, ki se zavedajo priložnosti, ki jih Evropska unija prinaša Sloveniji. Poudaril je, da bo v Evropskem parlamentu tako kot do zdaj treba sodelovati. Samo osem poslancev lahko po njegovih besedah usklajeno brani interese naše države v povezavi. Da se nam piše še bistveno slabše, kot se je do zdaj in da bomo še bolj poklekali, še bolj kimali gospodom v Evropi, ocenjuje predsednik SNS in nosilec strankine liste Zmago Jelinčič. Pri projektu Sanjska služba so zadovoljni. Vodja volilne kampanje Zoran Leban Trojar je prepričan, da njihov rezultat dokazuje, da je potenciala za nadaljevanje takšnih eksperimentov dovolj. Zadovoljni so tudi v Piratski stranki Slovenije. Po besedah njenega predsednika Roka Deželaka izid, ki ga je dosegla, odraža potencial, da nastopi tudi na parlamentarnih volitvah. Da nizka udeležba postavlja legitimnost volitev pod vprašaj, meni nosilec liste Solidarnost Dušan Keber, a to, kot je dodal, ni izgovor za slab rezultat. Ta po njegovih besedah odraža nastanek večjega števila novih strank na levici. Nosilec liste DL Senko Pličanič je razočaran, saj je pričakoval boljši rezultat. Kritičen je predvsem do nizke volilne udeležbe, ki je po njegovem klofuta politiki in medijem. Ker je stranka dobila le nekaj več kot odstotek glasov, je z mesta njenega predsednika odstopil Gregor Virant. Po njegovem gre za edino logično potezo. V stranki ostaja, a meni, da se bo od politike počasi oddaljil. Nosilka liste Zares Darja Radić je dejala, da se volivci očitno strinjajo z varčevalno politiko Evropske komisije. Zato njena stranka, tako je dodala, tudi ni mogla doseči boljšega rezultata, saj je njen program vključeval bistvene spremembe. Nosilec liste Slovenski narod Bogomil Knavs ni preveč razočaran nad rezultatom, pojasnil je, da se je stranka na evropske volitve uvrstila skozi šivankino uho.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...