Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Evropski parlament (foto: Evropski parlament)
Evropski parlament | (foto: Evropski parlament)

Vzporedne volitve: Zmaga SDS, v Evropski parlament še N.Si in SLS, Verjamem, DeSUS in SD

Slovenija | 25.05.2014, 19:40

Zmagovalka tretjih evropskih volitev v Sloveniji je lista SDS. Izidi vzporednih volitev, ki jih je za Televizijo Slovenija in POP TV pripravila agencija Mediana, kažejo, da ji bodo v Evropskem parlamentu pripadli trije mandati.

Sledi skupna lista N.Si in SLS z dvema mandatoma, po en mandat pa naj bi dobile liste Verjamem, DeSUS in SD. Volilna udeležba je bila do 16. ure 16,03-odstotna, to pomeni, da je do takrat glasovalo 274.117 Slovencev, vpisanih v volilni imenik.

V Evropski parlament so bili z liste SDS izvoljeni Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver, s skupne liste N.Si in SLS Franc Bogovič in Lojze Peterle, poleg njih pa še Igor Šoltes (Verjamem), Ivo Vajgl (DeSUS) in Tanja Fajon (SD). Kot kaže, v Evropski parlament ni bil izvoljen nosilec liste SD in strankin predsednik Igor Lukšič.

Po izidih vzporednih volitev je lista SDS prejela 24,6 odstotka glasov, lista N.Si in SLS 15,2 odstotka glasov, listo Verjamem je podprlo 10,6 odstotka volivcev, listo DeSUS 9,1 odstotka, listo SD pa 7,9 odstotka. Sledijo liste: PS (6,2 odstotka), Združena levica (5,9 odstotka), Konkretno (5,5 odstotka), SNS (4,4 odstotka), Sanjska služba (3,6 odstotka), Piratska stranka (2,5 odstotka), Solidarnost (1,5 odstotka), DL (en odstotek), Zeleni Slovenije (en odstotek), Zares (0,7 odstotka) in Slovenski narod (0,4 odstotka). Anketa je bila opravljena na vzorcu 7966 vprašanih.

Kakšni so prvi odzivi?

Nosilec liste SDS Zver je po objavljenih izidih vzporednih volitev menil, da je volilno telo nagradilo proevropsko usmerjenost njegove stranke ter tudi skupne liste N.Si in SLS. Kot je dodal, so njihovi protikandidati z leve strani političnega pola poudarjali evroskepticizem ali celo evrofobijo, vendar s tem niso uspeli prepričati volilnega telesa. To je, tako Zver, vplivalo na nizko volilno udeležbo. Slednjo sicer vidi kot veliko zaušnico tako politikom kot medijem.

Nosilec skupne liste N.Si in SLS Peterle je prepričan, da so volivci nagradili povezovanje. V prvem odzivu je dejal še, da je zelo hvaležen vsem, ki so zaupali skupni listi omenjenih strank in mu pomagali do tretjega mandata evropskega poslanca. Zahvalil se je tudi volilni ekipi in vsem, ki so pomagali na terenu. Kot je pojasnil, je bila njihova kampanja intenzivna, profesionalna in dobra, da je vse poživljala in zato rezultat ni izostal.

Nosilec liste Verjamem Šoltes je v izjavah še previden. Počakati želi na končne rezultate, takrat bo lahko več komentiral.

DeSUS je z izvolitvijo v Evropski parlament dobia priložnost, da na ravni povezave sproži vprašanje statuta starejših. Tako pravi nosilec liste Vajgl, ki mu vzporedne volitve napovedujejo nov mandat evropskega poslanca. Nad rezultatom ni presenečen, več niti ni pričakoval.

Sedež v Evropskem parlamentu naj bi s pomočjo preferenčnih glasov znova dobila tudi Fajonova z liste SD. V prvem odzivu je dejala, da bo tokratni rezultat zagotovo popotnica za naprej, a tudi za razmislek v stranki. Želi, da bi ta strnila vrste kot socialna demokracija in da bi šla močna na državnozborske volitve.

Uradni rezultati so na voljo na tej povezavi!

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...