Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Evropski parlament (foto: nn)
Evropski parlament

Danes volitve evropskih poslancev

Slovenija | 25.05.2014, 13:47

Ob sedmih zjutraj se je po državi odprlo več kot 3000 volišč, na katerih lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev med 118 kandidati izbira osem slovenskih predstavnikov, ki bodo državo zastopali v 751-članskem Evropskem parlamentu.

Na današnjih volitvah slovenskih predstavnikov za Evropski parlament je do 11. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 141.751 volivcev, vpisanih v volilni imenik, kar predstavlja 8,29 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Kot je v izjavi za medije povedal namestnik predsednika Državne volilne komisije Peter Golob, je bila najvišja volilna udeležba v volilni enoti Kranj, kjer je volilo 9,22 odstotka volivcev, najnižja pa v volilni enoti Maribor, kjer jih je volilo 6,92 odstotka.

Udeležba je bila približno enaka kot na evropskih volitvah leta 2004 in 2009. Leta 2009 je do 11. ure glasovalo 9,24 odstotka volivcev, leta 2004 pa 8,3 odstotka.

Volitve po podatkih Državne volilne komisije potekajo nemoteno.

Volivec glasuje za eno listo kandidatov, in sicer tako, da obkroži zaporedno številko liste. Na listi, za katero se je odločil, pa lahko posebej označi enega kandidata, in mu s tem da preferenčni glas. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je že odprlo medijsko središče.

Akreditiranih je okoli 175 tujih in slovenskih novinarjev. V medijskem središču bodo rezultate pričakali tudi predstavniki nekaterih kandidatnih list. Po razglasitvi rezultatov, torej po 23. uri, pa je pričakovali prihod strankarskih ekip, zlasti zmagovalnih strank. Volitve sicer danes potekajo v večini članic Evropske unije, med drugim v Franciji, Nemčiji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Prijave kršitev volilnega molka- danes so jih prejeli 30- so na telefonski številki 080 21 13.


Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...