Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Škof Glavan: Brezje so duhovna okrepčevalnica in ambulanta

Slovenija | 24.05.2014, 11:49

V slovenskem narodnem svetišču na Brezjah je danes še posebej slovesno. Ne le zaradi praznika Marije Pomagaj, ki ga obhajamo, ampak tudi zato, ker se spominjamo 200. obletnice nastanka milostne podobe. Ob tej priložnosti se je pri sveti maši na trgu pred baziliko zbralo približno 4.000 vernikov. Pred začetkom bogoslužja, ki ga je vodil predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan, so prisrčno - z mahanjem z robci - pozdravili originalno Marijino sliko, delo Leopolda Layerja, ki so jo do oltarja v procesiji ponesli štirje zadnji rektorji bazilike. Škof Glavan je v nagovoru po evangeliju med drugim poudaril, da so Brezje kot kraj obilnega spovedovanja in številnih spreobrnjenj nekakšna duhovna okrepčevalnica in ambulanta.

Škofu Glavanu so se ob oltarju pridružili apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz, koprski škof Jurij Bizjak, murskosoboški škof Peter Štumpf, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, upokojeni koprski škof Metod Pirih in približno 80 duhovnikov. Slovesnost so s prepevanjem posebne maše, ki je nastala ob tej priložnosti, obogatili združeni pevski zbori. Besedilo je napisala Roža Gantar, uglasbil jo je Jože Trošt.

Pred polnim trgom je somaševalo 80 duhovnikov
Pred polnim trgom je somaševalo 80 duhovnikov © Izidor Šček

Škof Glavan je bogoslužje vodil v mašnem plašču, ki ga je v dar ob jubileju poslal papež Frančišek. Predsednik Slovenske škofovske konference je v pridigi spomnil, da so se pod brezjansko podobo v 200 letih zatekli številni preizkušani Marijini otroci, mnogi to počnejo tudi danes, kar po njegovih besedah dokazujejo številne zapisane prošnje in zahvale romarjev. Kot je dodal, k njej še posebej molijo bolni. "Marija je nekaterim izprosila ozdravljenje, številni pa so prejeli milost, da so z okrepljeno vero začeli pogumno prenašati svoje križe, težave, bolezni in preizkušnje." Po besedah škofa Glavana je Marija ob tej milostni podobi v dveh stoletjih delila in okrepila vero mnogim rodovom. "Samo Bogu in nebeški Materi je znano število tistih, ki so morda po dolgih letih prejeli milost spreobrnjenja in milost dobre spovedi. Prav zaradi Nje, kraljice src, so Brezje kraj obilnega spovedovanja in kraj številnih spreobrnjenj, nekakšna duhovna okrepčevalnica in ambulanta." Škof Glavan je opozoril, da smo se Slovenci k Mariji Pomagaj zgrinjali še posebej v minulem stoletju, v času vojn in tudi preganjaj zaradi vere, ob milostni podobi so se oblikovale tudi velike svetniške osebnosti našega naroda, omenil je blaženega mučenca Alojzija Grozdeta ter Božja služabnika Antona Vovka in Antona Strleta. "Pred to podobo Marije Pomagaj, ki je hkrati okronana Kraljica slovenskega naroda, prosimo za Božjo pomoč, ki jo v teh težkih časih tako zelo potrebuje naš narod, naša država in Cerkev na Slovenskem. Prosimo jo, da bi tudi evropska skupnost spet našla pot evangeljskih vrednot, na katerih je bila ustanovljena." Povabil nas je, naj zaupamo v Marijino pomoč in njeno posredovanje pri Jezusu.

Procesija z originalno podobo brezjanske Marije Pomagaj na trgu pred baziliko
Procesija z originalno podobo brezjanske Marije Pomagaj na trgu pred baziliko © Izidor Šček

Ob koncu smo vsi zbrani na Brezjah obnovili posvetilno molitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu in milostno podobo v procesiji pospremili nazaj v baziliko. "Na obrazih romarjev odsevajo veselje, zadovoljstvo in mir. Naklonjenih nam je bilo veliko milosti, ki jih ne srečaš vsak dan. Zanje sem zelo hvaležen," je v kratkem pogovoru za naš radio dejal zdajšnji rektor brezjanske bazilike, p. Robert Bahčič. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali pri osrednjem praznovanju jubileja, ter pri tem med drugim omenil domačine in številne prostovoljce. "Naj nas Marijino varstvo spremlja še naprej," je sklenil. "Upam, da bom čez sto let milostno podobo lahko sam nosil v procesiji," se je pošalil.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...