Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenske občine (foto: SVLR)
Slovenske občine

Občine v žreb za dodelitev regionalnih razvojnih sredstev?

Politika | 14.05.2014, 10:22 Petra Stopar

Kar nekaj slovenskih občin upa, da bo za svoje tekoče projekte prejelo še zadnji del regionalnih razvojnih sredstev v višini 32 milijonov evrov, ki jih je pred sedmimi leti za Slovenijo namenila Evropska unija. Pravila pri tokratnem dodeljevanju pa so spremenjena in po mnenju marsikakšnega župana nepravična. Na razpis se lahko namreč prijavijo vse občine, ne glede na razvojno stopnjo regije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa bo denar – morda celo z žrebom – razdelilo med tiste, ki se bodo prve prijavile.

Tisti trenutek, ko je napočil 5. maj, dan začetka oddajanja vlog za prijavo na razpis za dodelitev težko potrebnih regionalnih sredstev, so po predstavniki več občinskih uprav oddali prijavo svojega projekta, in to kar na bencinskem servisu, ki ima podpisano pogodbo o sprejemanju pisemskih pošiljk. »Kajti v razpisu je bilo tudi določeno, da se bo med tistimi vlogami, ki bodo oddane istočasno, opravil žreb, in sicer na Ministrstvu za gospodarstvo. Žreb se bo opravil brez prisotnosti javnosti in že to vzbuja velik sum in dvom, da bo ta žreb pošten,« je za naš radio pojasnil župan Ormoža Alojz Sok.

Kot pojasnjuje, je veliko razočaranje prav to, da je razpis namenjen vsem, ne glede na to, da so nekatere občine kvote za dodelitev regionalnih razvojnih sredstev že porabile. »Nekatere občine pa seveda teh kvot nismo porabile, kajti verjele smo, da imamo možnost do konca proračunskega obdobja, torej do konca leta 2013 ta sredstva tudi počrpati,« je dodal Sok.

Ormoški občini je od sredstev, do katerih je upravičena, ostal milijon sto tisoč evrov, ki ga je hotela po Sokovih besedah porabiti za izgradnjo dotrajanega vrtca v eni od krajevnih skupnosti, a se župan boji, da bo ta denar šel v kakšen drugi projekt na državnem nivoju.

Da bo za izgradnjo vodovodnega omrežja dobila 900 tisoč evrov, upa tudi Občina Mirna. Po besedah župana Dušana Skerbiša na območju Stare Gore in Praprotnice ni tekoče pitne vode, so samo zbiralniki deževnice, zato želijo, da prebivalci dobijo kakovostno pitno vodo in si s tem zagotovijo tudi boljše življenjske pogoje. „Naša pričakovanja so vsekakor, da Mirna dobi na tem razpisu, kajti mi smo se zelo potrudili, pripravili dober projekt. Kvaliteta projektov ali merila, ki bodo pokazala na vrednost projekta, so pa tista, ki bi morala pretehtati,« pravi Skerbiš.

Po drugi strani pa Sok meni, da bi bilo najbolje, da bi pristojni minister razpis razveljavil in objavil novega, pravičnejšega.

Politika, Sociala, Kmetijstvo, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...