Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Urška Hrast (foto: ARO)
Urška Hrast

Pregled domačih dogodkov minulega tedna

Slovenija | 10.05.2014, 07:00

Zaključuje se Teden molitve za duhovne poklice in Teden Evrope. Slovenija praznuje 10-letnico priključitve Evropske unije. A Slovenija se je prav v tednu praznovanja združene Evrope znašla v eni najresnejših političnih kriz. Predčasno svoj mandat zaključuje že tretja vlada zapovrstjo. Kdaj bodo predčasne volitve še ni znano. Obeležili smo tudi srebrni jubilej majniške deklaracije z zahtevo po lastni državi.

NOTRANJA POLITIKA

Ministrskemu zboru z Alenko Bratušek prenehal mandat

Dobro leto po izvoliti se vlada Alenke Bratušek poslavlja. Do izvolitve nove ekipe bo opravljala tekoče posle. Kot je napovedala, bodo nadaljevali delo na razdolževanju in prestrukturiranju gospodarstva. »Če bo pripravljenost, bomo nadaljevali delo na zakonu o fiskalnem pravilu, kjer moramo poiskati dvotretjinsko soglasje v DZ. Zakon o Slovenskem državnem holdingu nas zavezuje, da nadaljujejo postopke implementacije tega zakona, vključno s pripravo strategije upravljanja. Seveda bomo nadaljevali z nujnimi spremembami na področju zdravstva in glede ukrepov plač v javnem sektorju.«

Poslanci so se v sredo uradno seznanili s premierkinim odstopom, s čimer je začel teči 30-dnevni rok, v katerem lahko predsednik države Borut Pahor predlaga kandidata za novega mandatarja.

Predsednik države na posvetu s pravniki

Predsednik države se je sicer v sredo sestal s skupino pravnih strokovnjakov. Večina se jih je strinjala, da mesec avgust ni primeren čas za volilna opravila. Tako ostaneta še junij, v katerem je izvedba volitev skoraj nemogoča, in mesec julij, ki se zdi najprimernejša izbira. Ker pa še ni znano, ali bo kandidata za mandatarja predlagal kdo od poslancev, je datum volitev še vedno neznanka. Rajko Pirnat je po srečanju dejal: »Sem opozoril na to, da je odgovornost vseh, najprej, da najhitreje rešijo krizo z iskanjem vlade. Ne da se zdaj podpisuje izjave, da ne bo vlade. To je neumno. Če to ne uspe, potem pa ravna tako, da bodo ljudje najbolje lahko uveljavili volilno pravico.«

Ustavni pravniki so se na posvetu pri Pahorju strinjali, da je iskanje primernega kandidata predsednikova dolžnost. Če pa bi svojo odločitev, da v tem roku za ta položaj ne predlaga nikogar, prepričljivo utemeljil, lahko ta rok tudi skrajša.

Pravnik Miro Cerar ustanavlja neodvisno stranko

Povejmo še, da je pravnik Miro Cerar napovedal, da bo na predčasnih volitvah nastopil z novo, neodvisno politično stranko, katere ime še ni znano. »Ustanovni kongres naj bi se zgodil v drugi polovici maja. Datuma še ni, ker čakamo na razvoj dogodkov v okviru naše uradne politike. Finaliziramo tudi naš program, pripravljamo druge formalne akte in zadeve, ki so potrene za ustanovitev nove neodvisne stranke.« V njej bodo med drugimi akademiki, strokovnjaki in podjetniki. Cerar je državnemu zboru sporočil, da ne bo več njegov svetovalec za ustavna vprašanja, saj da ni več verodostojen za to.

Praznovanje Dneva Evrope

Na Dan Evrope, 9. maja, smo se Slovenci slovesno spomnili desetih let članstva v Evropski uniji. Vanjo smo vstopili 1. maja 2004. Osrednja državna proslava v počastitev jubileja je bila v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij, zbrane je nagovorila premierka Alenka Bratušek. Pred tem je bila v cerkvi Matere Božje na Hriberci sveta maša za domovino, ki jo je daroval apostolski nuncij Juliusz Janusz, somaševala pa sta predsednik in podpredsednik Slovenske škofovske konference, Andrej Glavan in Stanislav Lipovšek. »Smo v času politične in gospodarske krize in je potrebno, da Boga skupaj prosimo za modrost in razumnost, da najdemo pot k večji blaginji pa tudi medsebojnemu sodelovanju in strpnosti,« je povedal duhovni pomočnik v Vitanju, p. Lojze Cvikl.

Na slavnostni seji v državnem zboru pa se je zbral parlamentarni odbor za zadeve EU. Kot sta poudarila predsednik države Borut Pahor in predsednik DZ Janko Veber. »Visoka pričakovanja, ki smo jih imeli ob vstopu, sicer niso bila dosežena, pri čemer je utemeljen premislek, koliko smo za to odgovorni sami. (…) Občutek imam, da nam je v tistem trenutku zmanjkalo izzivov, strategije. V tej novi realnosti smo se očitno znašli brez novih ciljev in usmeritev, brez idej o naših interesih.«

Dr. Matej Avbelj, dekan Fakultete za državne in evropske študije pa je povedal. »S krizo, v kateri smo se znašli pretežno zaradi svojih napačnih odločitev, se je razgalila naša dejanska neevropskost na ekonomskem, institucionalnem, pravnem in najbolj očitno na političnem področju.« Zato Unije ne bi smeli dojemati kot sovražnika, ko nas na naše napake opozarja in zahteva popravke, je bilo še slišati na izredni seji.

Ob dnevu Evrope so mladi v osmih slovenskih mestih predstavljali svoje znanje o EU.

Srebrni jubilej majniške deklaracije z zahtevo po lastni državi

V četrtek je minilo četrt stoletja od dne, ko je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekalo protestno zborovanje zaradi druge aretacije Janeza Janše. Na njem so predstavniki pomladnih društev in gibanj zahtevali suvereno državo slovenskega naroda in to zahtevo jasno povedali in razčlenili v tako imenovani Majniški deklaraciji 1989, ki jo je pred zbrano množico prebral pesnik Tone Pavček.

»Prvič, da hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda. Kot suverena država bomo samostojno odločali o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope. Tretjič, glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost je slovenska država lahko utemeljena le na: spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, na demokraciji, ki vključuje politični pluralizem in na družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.« Majniško deklaracijo so podpisali: Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje in Socialdemokratska zveza Slovenije.

Ob srebrnem jubileju majniške deklaracije je bila slavnostna akademija v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Na njej so spregovorili predsednik SDS Janez Janša, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, evropski poslanec Lojze Peterle in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, ki je poudaril: »Zavezo o duhovni in gmotni blaginji lahko uresničimo le z odpravo preživelih ostankov, vzorcev vladanja, končanjem neprestanih diskreditacij in diskvalifikacij tistih, ki želimo resnično demokratično in pluralno družbo in nenazadnje, z vrednoto, ki se imenuje resnica.«

Umar: Slovenija mora z reformami pospešeno nadaljevati

Poročilo o razvoju 2014 Urada za makroekonomske analize in razvoj kaže, da so državo v zadnjih letih zaznamovale pomembne strukturne reforme in da so se začela pozitivna gibanja pri konkurenčnosti gospodarstva. Vendar je treba te procese nadaljevati z ukrepi na področju javnih financ, razdolževanja gospodarstva, konkurenčnosti in demografskih sprememb, je poudaril direktor urada Boštjan Vasle. Slovenija je izpeljala pokojninsko reformo in reformo trga dela, začela sanacijo bank, a vseeno ostala med državami, ki so v zadnjih petih letih beležile enega največjih poslabšanj svojih kazalnikov.

CERKEV

Teden molitve za duhovne poklice

»Živa občestva - pot duhovnih poklicev« je letošnje geslo Tedna molitve za duhovne poklice, ki ga obhajamo v teh dneh. Ker kriza poklicev vse bolj trka tudi na vrata slovenske krajevne Cerkve in se zavedamo pomembnosti poklicne pastorale, od leta 1998 obhajamo teden molitve. Z njim želimo, da bi bilo po naših družinah in župnijah več, predvsem pa bolj zavzete osebne in skupne molitve v ta namen. Obenem želimo, da bi se otroci, mladi, starši in drugi člani naših družin in župnijskih skupnosti globlje srečali s skrivnostjo Božjega klica. Uršulinka s. Mateja Koršič je za naš radio poudarila, da z molitvijo ustvarjamo prostor, da bi tisti, ki jih Bog kliče, na ta klic lahko odgovorili. O tem, kako ustvarjati okolja, da bi bilo mogoče slišati Božji glas in se odločiti za vedno, pa je dejala: »Se mi zdi, da najbolj s tem, da vsak od nas živi to, kar je poklican. In da to živi, se mora vedno znova za to odločat. Da sem sestra in da živim po zaobljubah, se moram vsak dan znova odločati. Na ta način pravzaprav pomagam tudi drugim, da bodo lahko odgovorili na klic.« O vlogi in pomoči družine pri tem, ko se otrok odloči za duhovni poklic, svetuje: »Zdi se mi normalno, da so starši presenečeni, ko se otrok odloča za duhovni poklic, ker pravzaprav nimajo tega izkustva. Oni vedo, kaj pomeni poročiti se, biti mož, žena, mama, oče, nimajo pa tega klica. Vendar oni živijo svojo poklicanost. Največ pa lahko storijo za otroka, če ga Bog pokliče v duhovni polic, če ga bodo razumeli, podpirali, ker je to nekaj enkratnega.«

Teden molitve za duhovne poklice se končuje z nedeljskim svetovnim dnem, že 51. po vrsti. Zanj je papež Frančišek napisal posebno poslanico.

Seja škofovske konference in Korusa

Na Rakovniku v Ljubljani pa je ponedeljek potekalo skupno letno srečanje redovnih predstojnikov in članov Slovenske škofovske konference. Razmišljali so o tem, kako v Cerkvi na Slovenskem konkretno udejanjiti papeževo apostolsko spodbudo Veselje evangelija. Več o pomenu takšnih srečevanj je za naš radio spregovoril predsednik Konference redovnih ustanov Slovenije p. Stane Zore. »Srečanje SŠK in Korusa v celoti se mi zdi zelo dragoceno, ker na ta način poglabljamo občutek, spoznanje, zavest, da smo ena Cerkev, Mi, redovniki, na ta način v škofih doživljamo ljudi, s katerimi sodelujemo, odgovorni na svojih področjih v območju svojega poslanstva in glede na svojo karizmo, ki jih posamezni redovi imamo, po drugi strani pa vidim v tem tudi eno lepo priložnost, da tudi škofje kot pastirji naših krajevnih Cerkva poglabljajo v sebi zavest, da smo tudi redovniki del te Cerkve in da so oni – tako kot govorijo cerkveni dokumenti - odgovorni za to, da skrbijo tudi za našo karizmo. Da nas spodbujajo k zvestobi naši karizmi. Na ta način oboji poglabljamo zavest Cerkve in po drugi strani tudi posebno poslanstvo, ki ga vsak v tej Cerkvi ima."

V povezavi s papeževo spodbudo Veselje evangelija je p. Stane Zore povedal, da veselje prinašajo vedno takrat, ko so redovniki zvesti temu, k čemur jih je Bog poklical in kamor jih pošilja. Iz te zvestobe potem živijo tudi zvestobo poslanstva in ljudem, h katerim prihajajo. »Sploh se mi zdi, da moramo v Cerkvi poglobiti to spoznanje o veselju. Konec koncev je evangelij veselo oznanilo. Zato moramo zaživeti to veselje. A to ni mogoče, če nisi poenoten sam v sebi, poenoten z bratom in Bogom.«

Maša zadušnica za žrtve Tolminskega punta

S spominsko sveto mašo v cerkvi sv. Ignacija v italijanski Gorici se je v soboto končalo leto prireditev ob 300-letnici Tolminskega punta. Aprila 1714 je bilo namreč 11 puntarjev na Travniku v Gorici obsojenih na smrt. Mašo zadušnico sta darovala koprski škof Jurij Bizjak in goriški nadškof metropolit Carlo Roberto Maria Redaelli. Škof Bizjak je v pridigi med drugim povedal: »Vse, kar se zgodi, se zgodi po Božji volji. Zato je tudi boj med tolminskimi puntarji in njihovi oblastniki – če je seveda dovoljeno majhne reči primerjati z velikimi – do neke mere primerljiv z bojem Makabejcev proti Grkom, pred katerim je Juda Makbejec, ki so ga njegovi možje odvračali od spopada s premočnim nasprotnikom, bojazljivca zavrnil s temi besedami: 'Bog obvaruj, da bi to storili in pobegnili pred njimi. Če je prišel naš čas, umrimo junaško za svoje brate in ne omadežujmo svoje slave.' Podobno lahko rečemo, so tolminski puntarji šli v spopad s premočnim nasprotnikom in za staro pravdo padli v boju.«

Dogodek je imel po besedah Silvestra Gaberščka tudi razsežnosti medsebojnega srečevanja, sodelovanja in povezovanja ljudi na osnovi boljšega poznavanja zgodovine širšega območja, na katerem se prepletajo slovenski, furlanski in italijanski kulturni tokovi.

DRUŽBA IN KULTURA

100-letnica rojstva rojstva Janka Modra

Zavod Sv. Stanislava je ob 100. obletnici rojstva Janka Modra priredil akademijo z naslovom Sila spomina, saj gre za njihovega nekdanjega gojenca, velikega knjižnega prevajalca, književnika, jezikoslovca, publicista in urednika. Prevajalstvu se je posvetil, ker po vojni kot zapornik ni imel možnosti za redno službo. Izšlo je preko 500 njegovih knjižnih prevodov ter prek 200 govorno izvedenih gledaliških in radijskih del iz več kot dvajsetih klasičnih in modernih jezikov. Janko Moder je bil tudi pesnik in pisatelj. V zaporu je napisal sonetni venec sonetnih vencev Sla spomina, ki je izšel šele leta 1994.

V ljubljanski stolni cerkvi pa je bila v četrtek sveta maša v njegov spomin. 

Teden vseživljenjskega učenja

S slovesnostjo v Slovenj Gradcu, na kateri so v četrtek podelili tudi priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za lansko leto, se je začel Teden vseživljenjskega učenja. Po državi se bo do konca junija zvrstilo več kot 11 tisoč dogodkov na različne teme: od poklica do zdravja, pod skupnim sloganom Učenje za življenje. Kot je povedala predsednica nacionalnega odbora za Teden vseživljenjskega učenja Elvira Šušmelj, »naše znanje vedno hitreje zastareva, in če danes menjamo več služb v celotni delovni dobi, bomo prav kmalu na tem, da bomo menjali tudi več poklicev v svoji delovni dobi. Zato se je treba vedno izobraževati, kar velja za vse generacije, in tega se ministrstvo zaveda.« Tudi po zaslugi uspešne promocije izobraževanja odraslih v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja je Slovenija med najbolj uspešnimi državami glede na delež prebivalstva, vključenega v izobraževanje.

Slovenska predstavnica na letošnji Evroviziji

Slovenski predstavniki na letošnji Evroviziji v danski prestolnici Kobenhaven, Tinkara Kovač z ekipo – Manco Špik, Niko Zorjan, Leo Sirk in avtorjem skladbo Raayem - uspešno zastopajo naše barve. Slovenija se je po letu 2011 spet uvrstila v finale, kar je za našo državo lep uspeh. »Pravo olajšanje, da je Slovenija končno spet v finalu. Super je, da smo bili razglašeni na začetku, če ne bi nas kap tam zadaj (smeh)«. Še dobro, da nam vsaj v glasbi ne šepa tako kot na drugih področjih, bomo rekli.

ŠPORT

Slovenski veslači so minuli konec tedna tekmovali na mednarodni regati v Beogradu, kjer so uspešno sklenili nastope na generalki pred evropskim prvenstvom. Na mednarodni regati v srbski prestolnici je Luka Špik v skifu sobotni zmagi dodal še nedeljsko, zmagal je tudi slovenski dvojni četverec, lahki dvojni dvojec z Matevžem Malešičem in Rajkom Hrvatom pa je bil tretji.

Slovenski kolesar Simon Špilak se je na mednarodni kolesarski jakostni lestvici UCI s skupno drugim mestom na dirki po Romandiji prebil z 29. na odlično 10. mesto. Kolesar Adrie Mobila Primož Roglič pa je v četrtek na dirki po Azerbajdžanu dosegel prvo kolesarsko zmago. Če smo že pri poganjanju pedal, začela se je 97. Dirka po Italiji, ki se bo 1. junija sklenila v Trstu. Na njej nastopajo tudi štirje Slovenci: Borut Božič, Janez Brajkovič, Luka Mezgec in Jan Polanc. 

Slovenska plezalka Mina Markovič je na drugi tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Bakuju osvojila peto mesto.

Na odprtem prvenstvu Slovenije v Laškem, največjem tekmovanju za namiznoteniške igralce invalide te kategorije na svetu, nastopa več kot 300 športnic in športnikov iz 36 držav. Slovenijo je v posamični konkurenci zastopala trojica, Primož Kancler, Barbara Meglič in Andreja Dolinar, ki pa se ni prebila do četrtkovih odločilnih tekem.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...