Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Triglav (foto: Helena Škrlec)
Triglav

Ob 25-letnici Majniške deklaracije pozivi za uresničitev njene tretje točke

Slovenija | 09.05.2014, 13:38

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve se je slovesno spomnilo 25. obletnice podpisa Majniške deklaracije. 8. maja 1989 so predstavniki pomladnih društev in gibanj z njo med drugim zahtevali suvereno državo slovenskega naroda, utemeljeno na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, ter družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo državljanom. Na včerajšnji akademiji v počastitev jubileja, ki je bila v Slovenski filharmoniji, so zbrane nagovorili predsednik združenja Aleš Hojs, naš prvi zunanji minister Dimitrij Rupel, prvi predsednik slovenske vlade, zdaj evropski poslanec Lojze Peterle in prvak SDS Janez Janša. Udeleženci prireditve so ob tej priložnosti lahko prisluhnili besedilu nove politične izjave, ki naj bi uresničila tretjo točko tiste, pred četrt stoletja.

Da tretje točke Majniške deklaracije iz leta 1989 v Sloveniji nismo uresničili, je najprej opozoril Hojs. A kot je dodal, smo jo dolžni udejanjiti zaradi prihodnjih generacij. "Zavezo o duhovni in gmotni blaginji lahko uresničimo le z odpravo preživelih ostankov, vzorcev vladanja, končanjem neprestane diskreditacije in diskvalifikacije tistih, ki želimo resnično pluralno in demokratično družbi, in nenazadnje z vrednoto, ki se imenuje resnica."

Rupel je opisal tri korake slovenske državnosti. Po njegovem se je naša država v tem trenutku znašla pred ogledalom. Kot je dodal, ljudje večinoma nimamo radi težav in smo bolj veseli, kadar kdo predlaga rešitev. Sam meni, da je ta za izhod iz zdajšnje krize razmeroma preprosta. "Potrebujemo vladavino resnice, demokratično oblast, pravno in pravično državo, nepristransko pravosodje, spoštovanje dosežkov kakovostno šolstvo in zdravstvo, pluralne medije, spodbudno gospodarsko politiko … No, morda le ni tako preprosto," je ocenil in poudaril še, da je za začetek pomembno sodelovanje vseh dobronamernih ljudi.

Da so bile pred četrt stoletja podpisane besede, ki ne delijo, ampak združujejo, je spomnil Peterle. "Zgodilo se je 8. maja 1989 na znanem kraju, z znanimi storilci, po vnaprej znani uri in z jasnimi nameni." Majniška deklaracija pred 25 leti je po Peterletovih besedah pomenila zavrnitev diktature, upor in je napovedala projekt samostojne države. Prepričan je, da je nova politična izjava nujna zaradi razmer, v katerih smo se znašli. "Brez sramu nam razlagajo, da so za to krive demokracija, osamosvojitev in Evropa." A verjame, da je lahko drugače. V Sloveniji poleg nove gospodarske rasti in pravičnih sodnikov, tako Peterle, potrebujemo ozračje sproščene ustvarjalnosti, brez starega ali novega strahu in starih etiket, ozračje, v katerem bomo veseli različnosti in v katerem bomo lahko določili skupne cilje.

"Ko smo pred 25 leti delali na tem, da se Majniška deklaracija naprej uveljavi med ljudmi, 100, 200 tisoč ljudi jo je podpisalo, smo vedeli, da nas čakajo številne preizkušnje. Te so prišle, a Majniška deklaracija je bila v prvi in drugi točki vseeno uresničena. Niti z agresijo, niti z represijo tega niso uspeli preprečiti, zato se je Slovenija na podlagi Majniške deklaracijske osamosvojila. Zdaj prihaja čas, da se Slovenija še osvobodi," pa je bil jasen Janša.

Nova Majniška deklaracija, ki jo je v zadnjih dneh večinoma spisala in podprla civilna družba, zahteva državo slovenskega naroda, ki je suverena, demokratična, gospodarsko uspešna, povezana z Evropsko unijo in zvezo Nato. Prav tako naj bo Slovenija po tej listini utemeljena na spoštovanju človekovega dostojanstva, pravic, svoboščin in na vladavini prava. Država slovenskega naroda naj bo tudi odprta za iskanje zgodovinske resnice, očiščena ostankov totalitarnega režima ter zavezana spravi, medsebojnemu razumevanju in sodelovanju. Avtorji zahtevajo tudi, naj v Sloveniji velja pregleden sistem volitev, ki omogoča politično stabilnost. Prav tako pozivajo k nepristranskemu medijskemu prostoru, ki spoštuje dejstva, da se lahko tako izražajo različne kulturne in svetovnonazorske usmeritve. Slovenija naj tudi spoštuje življenje, družino in skrbi, da bodo mladi imeli perspektivo.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...