Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

25 let zahteve po suvereni državi slovenskega naroda

Slovenija | 08.05.2014, 10:10 Tone Gorjup

Mineva četrt stoletja od dne, ko je na Kongresnem trgu v Ljubljani (8. maja 1989) potekalo protestno zborovanje zaradi druge aretacije Janeza Janše. Na njem so predstavniki pomladnih društev in gibanj zahtevali suvereno državo slovenskega naroda in to zahtevo jasno povedali in razčlenili v tako imenovani Majniški deklaraciji 1989, ki jo je pred zbrano množico prebral pesnik Tone Pavček. Ob jubileju Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pripravlja nocoj ob 18. uri v dvorani Slovenske filharmonije slavnostno akademijo.

Povod za deklaracijo so bile takratne razmere v skupni državi in odnos Beograda do Slovenije oziroma Slovencev. Neposredno pa so se organizatorji odzvali na dohod Janeza Janše na prestajanje kazni. V ozadju so odmevale še razmere na Kosovu, zaostren odnos do vojaških obveznikov iz Slovenije in širše evropsko prebujanje narodov na vzhodni strani železne zavese. Osnovne točke deklaracije so bile: zahteva po suvereni državi slovenskega naroda, zahteva po samostojnem odločanju o povezavah z južnoslovanskimi narodi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope, zahteva po spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter zahteva po taki družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo slovenskim državljanom. Majniško deklaracijo so podpisali: Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje in Socialdemokratska zveza Slovenije.

Letak z zahtevami majniške deklaracije
Letak z zahtevami majniške deklaracije © ARO

Prva "majniška deklaracija" že leta 1917 

Majniška deklaracija 1989 je dobila ime po deklaraciji, ki jo je leta 1917 v dunajskem parlamentu prebral državni poslanec Anton Korošec. Narodni program poslancev Jugoslovanskega kluba se je v naslednjih letih izoblikoval v zahtevo po samostojni in združeni Sloveniji, ki je bila jasno izražena že na višarskih srečanjih. Z nastopom komunistične oblasti Slovenci nismo imeli nikakršne možnosti, da bi dobili svojo državo. Zato so rojaki na tujem, čeprav različnih političnih prepričanj, leta 1972 s Poslanico narodu skušali združiti vse, ki verujejo, da smo Slovenci kot narod poklicani k življenju. S skupnim nastopom so skušali tujim narodom pokazati, da smo Slovenci sposobni živeti kot svoboden narod. Čas za to je bil zrel šele, ko so to spoznali tudi Slovenci v domovini. In Majniška deklaracija 1989 je pomenila prav to.

Ob 25. obletnici

Ob srebrnem jubileju majniške deklaracije bo nocoj slavnostna akademija v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Na njej bodo spregovorili predsednik SDS Janez Janša, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman in evropski poslanec Lojze Peterle.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...