Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Stanislav Veniger (foto: Splet)
Stanislav Veniger

Policija kljub pomanjkanju sredstev delala uspešno

Slovenija | 07.05.2014, 17:00

Policija je danes predstavila poročilo o svojem delu v minulem letu in prvem letošnjem trimesečju. Kot je poudaril generalni direktor policije Stanislav Veniger, so bili pri delu izjemno uspešni, še posebej glede na dejstvo, da je policija delovala v izjemno težkih proračunskih pogojih. Ti bodo zaznamovali tudi leto 2014.

Rezultate dela policije v letu 2013 in prvega tromesečja letošnjega leta so predstavili generalni direktor policije Stanislav Veniger, direktor Uprave kriminalistične policije Marjan Fank in direktor Uprave uniformirane policije Srečko Jarc.

Kot je povedal Veniger, je bila policija pri svojem delu izjemno uspešna kljub finančnim težavam, kar pa se je odražalo na drugih področjih. "Rezultati dela policije so bili v letu 2013 še boljši kot v letu poprej, čeprav je delovala z okrnjenimi proračunskimi sredstvi. Letošnje leto pa je glede slednjega še bolj zahtevno. To se še posebej pozna v dejstvu, da ima policija v povprečju precej stara vozila, več kot polovica ima 250.000 prevoženih kilometrov. Naše stavbe so stare, se ne obnavljajo, so energetsko potratne, v nekaterih objektih zamaka, ni sredstev za nakup nove opreme itd. Vse to lahko izjemno hitro vpliva na delo policije," je opozoril Veniger.

Lani so policisti obravnavali največ kaznivih dejanj do zdaj, pri tem pa dvignili njihovo preiskanost. Preiskali so 47 odstotkov kaznivih dejanj, najtežja kazniva dejanja, kot so umori in uboji, so bila preiskana skoraj 100-odstotno.

Posebno pozornost je policija namenila pregonu gospodarskega kriminala in korupcije, saj je delež gospodarske kriminalitete lani znašal kar dobrih 17 odstotkov vseh kaznivih dejanj, kar je največ v zadnjih petih letih. Direktor kriminalistov Fank je povedal, da s področjem korupcije niso povsem zadovoljni. Prijavljivost korupcije se v zadnjih letih kljub pozivom in angažiranju javnosti ni povečala.

Na področju prometa se varnost počasi, a vztrajno izboljšuje, kljub temu pa je Slovenija po številu mrtvih še vedno slabša od evropskega povprečja.

V prihodnje namerava policije svoje aktivnosti usmeriti v preprečevanje ropov in drznih tatvin na avtocestnem križu, preprečevanje tatvin vozil, ki se povečujejo, preprečevanju trgovine z drogami in preprečevanju nasilja na športnih prireditvah. Ob tem so postregli s statistiko, da je policija do zdaj prepoved udeležbe na športnih prireditvah za eno leto izrekla 35 osebam. Je pa direktor Uprave uniformirane policije Srečko Jarc kot varnostno zgodbo o uspehu označil lansko evropsko prvenstvo v košarki, ki je potekalo v Sloveniji, saj so policisti za varnost prejeli številne pohvale.

Po oceni Venigerja je Slovenija tudi po zaslugi policistov danes še vedno ena najvarnejših držav. Je pa opozoril, da delujejo v zelo zaostrenih finančnih razmerah in da bo policija za svoje delovanje letos nujno potrebovala dodatnih 10 milijonov evrov, sicer se lahko "zgodi kolaps sistema".

Slovenija, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...