Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ko bo drevo postalo vrtnica ...

| 15.05.2014, 10:32 Mateja Feltrin Novljan

Ko bo zgodovina pisala o našem času, ga bo najbrž označila za obdobje ponovne dekadence. Obsojamo tisto, kar se je zgodilo na neznanem kraju bo neznanem času, rdeče preproge pogrinjamo pred tistimi, ki bi morali odgovarjati, kam so odtekli ne le milijoni ampak milijarde našega denarja, svete reči so nam v posmeh oziram tudi lonec lahko postane svet, pomembno je, da šokiraš, si upaš iti preko meja – in kdor tega ne razume, je nestrpen. Jaz bom marsikaj bolj razumela, ko se bo drevo lahko odločilo, da bi bilo vrtnica in bo to tudi postalo.

Smo v času brezvladja, a nihče nikogar ne pogreša, se mi zdi. Rojevajo se vedno nove stranke, ki imajo poznana načela v novih preoblekah – v njih so ljudje, ki jih poznamo in se z delom niso izkazali. Najbolj tragikomično se mi zdi, ko gledam poročila iz predvolilnih soočenj za evropske volitve in vsi govorijo le to: Slovenija ne črpa dovolj evropskih sredstev. Aha, v redu. In zakaj ne? In kako boste to popravili?

Slovenci smo po mojem ne le prvaki v nevoščljivosti, ampak tudi v očitkih. Če bodo letošnje predvolilne kampanje kaj drugačne, bom presenečena in hkrati vesela. Vsekakor pa upam, da je kdo dojel, da je ljudem vsega dovolj in če ne bodo začeli gasiti socialnih požarov, ki se prižigajo po državi, potem bomo v resnici čisto pogoreli. Ljudje smo utrujeni, naveličani in opeharjeni.

Ko sem te dni spremljala zgodbo o malem Reneju, me je navdušila mamina predanost, borba za njenega fantka, za malega Reneja. Ko gre za otroke, mame ne poznamo meja in prav je tako. Kako bi ravnali ljudje na najvišjih položajih, če bi šlo za njihove otroke, se ve, čeprav so v Odmevih z velikimi cmokom v grlu odgovorili, da bi zaupali slovenskemu zdravstvu. Odtok denarja tukaj ni čist. Tudi svetovni prvak, plavalec Darko Đurič, si bo moral novo protezo kupiti sam. Za otroka, invalida, nič krivega, ni denarja, za zdravljenje bolezni, ki človeka doletijo zaradi nezdravega načina življenja, pa.

Zakaj pride do različnih odvisnosti, je spet drugo vprašanje in nova problematika, a dejstvo je, da smo Slovenci resnično moker narod. Pije in nazdravlja se na veselja, žalost, ali zaradi samega dejstva, ker je nov dva ali ker se ta ravno končuje. Zaradi nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, končno tudi pri nas z vso odgovornostjo odstopajo ljudje na položajih. Dejstvo pa je, da bomo morali marsikaj spremeniti v našem načinu mišljenja in življenja. Opravičilo, spil sem kozarec preveč, ne zdrži; ko vozimo, je že prvi kozarec alkohola odveč.

A ker je med nami vse preveč resnosti in zagrenjenosti, bi rada končala komentar z nasmehom. Na enem od forumov je bilo zapisano vprašanje, ob katerem se rodi še vrsto drugih, a v prvi vrsti nasmeji. Takole piše gospa: „Bi mela garmina - cena ni tolk visoka, ampak kaj ko pol rabiš še satelit, da ti pokaže pot. To je pa verjetno drago. Kam moram it, da bi kupila še satelit in koliko stane ? A mi ga potem oni naštimajo pa izstrelijo ali moram to sama poskrbet ? Se mi pa že mal mudi , ker grem čez 3 tedne na morje in ne vem če je to mogoče urediti tako hitro. A mi potem, ko dela pokaže tudi tiste ceste, ki jih ni - mislim na primer potke do raznih plaž ? Hvala.“

Hvala tudi vam, draga gospa, danes ste poskrbeli, da je Slovenija nasmejana. In to v teh turobnih časih veliko šteje.

 

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...