Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Molitveno srečanje med Abasom, Peresom in papežem bo 8. junija

Svet | 30.05.2014, 08:54

Papež vpeljuje novo razsežnost za iskanje miru na Bližnjem vzhodu, to je razsežnost molitve, ki je pogosto pozabljena in za nas mora najpomembnejša, je za Radio Vatikan zatrdil David Neuhaus, odgovoren za stike z mediji med papeževim pastoralnim obiskom v Sveti deželi. Lahko bi rekli, da gre za diplomacijo molitve. Pozivati k molitvi je tudi naloga papeža. Po Neuhausovih besedah ne gre za politiko ali diplomacijo, ampak za čisto jezuitsko duhovnost. Predsednik Papeškega sveta za medverski dialog kardinal Jean Louis Tauran pa meni, da je papež Frančišek v Sveti deželi, s tem ko se je srečeval z verskimi in političnimi predstavniki, pokazal, da ljubiti pomeni veliko več ko le strpnost. Za Radio Vatikan je spregovoril o moči srca, ki jo je pokazal papež Frančišek med svojim romanjem na kraje Jezusovega zemeljskega življenja in delovanja.

"Kar najbolje povzema to potovanje v Sveti deželo, je fotografija, ki prikazuje papeža skupaj s prijateljema rabinom in muslimanom pred zidom objokovanja," zatrjuje kardinal Tauran in dodaja, da prizor kaže na pomen medverskega dialoga. Vse je mogoče, kjer se osebe med seboj poznajo, se pogovarjajo, si gledajo v obraz, se poslušajo, so pripravljene v drugem sprejeti pozitivne strani. To so vrednote svetosti in resnice, ki jih na svoj način vsebuje vsako verstvo, tudi če mi vemo, da je Jezus Resnica, pravi kardinal. Izpostavi predlog, ki ga je papež namenil izraelskemu in palestinskemu predsedniku in ju na zelo preprost način povabil k sebi domov, z besedami, ki so prihajale iz srca. Po Tauranovem prepričanju gre za poziv namenjen vsem kristjanov, še posebej pa katoličanom: če v današnji in jutrišnji družbi obstaja moč, ki jo lahko uveljavljamo, je to "moč srca". To moč srca je kardinal videl v papežu, ki je govoril s svojimi sogovorniki med potovanjem; pomeni "ljubiti drugega in v njem videti brata". Ne gre samo za navadno toleranco. "V družini se ne tolerira, ampak se ljubi," dodaja kardinal. Nadaljuje, da je papež uporabljal zelo preprost jezik, ki nima ničesar skupnega z jezikom mednarodnega prava ali diplomatsko prakso. "Papež je odprl novo poglavje. Mislim, da Bližnji vzhod, medverski dialog in prizadevanje za mir ne morejo ostati na istem mestu, kjer so danes, zahvaljujoč tej moči srca," trdi kardinal Tauran.

Na vprašanje, kako je papež Frančišek preživel te tri dni v Sveti deželi, kardinal odgovarja, da z veliko poguma in odločnosti ter v molitvi: "Verjamem, da je molitev ključ za vse, kajti molitev je tista, ki mu daje vedrino." Izpostavlja preprostost, s katero sveti oče sprejme osebe, tudi tiste, ki nosijo zelo visoke odgovornosti. "Zanj je zares vsak človek brat," dodaja Tauran.

Povejmo še to, da bo molitveno srečanje, ki se ga bosta v Vatikanu udeležila tudi palestinski in izraelski predsednik, potekalo že naslednjo nedeljo, 8. junija, popoldne.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...