Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež prosil odpuščanja za tisto, kar smo storili za spodbujanje delitve med kristjani

Papež in Sveti sedež | 28.05.2014, 11:30 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci komentiral svoje potovanje v Sveto deželo. Dejal, da je bil to velik dar za Cerkev. Omenil je predvsem srečanje z ekumenskim patriarhom Bartolomejem in ob tem prosil odpuščanja za tisto, kar smo storili za delitev med kristjani. Poudaril je, da je bil eden od ciljev romanja tudi spodbuditi pot proti miru v regiji ter potrditi v veri tamkajšnje krščanske skupnosti.

Vrhunec papeževega romanja v Sveto deželo je bilo srečanje z ekumenskim patriarhom Bartolomejem, ko sta skupaj molila v baziliki Božjega groba. »Na tistem kraju, kjer je odmevalo oznanjenje Jezusovega vstajenja, smo zaznali vso bridkost in trpljenje delitev, ki še vedno obstajajo med Kristusovimi učenci,« je dejal papež, a dodal, da je bila prisotna tudi želja po ozdravljanju odprtih ran in po nadaljevanju poti proti polnemu občestvu. Ob tem je Frančišek dodal: »Še enkrat, kot so to storili že moji predhodniki, prosim odpuščanja za tisto, kar smo storili za spodbujanje te delitve med kristjani. Prosim Svetega Duha, naj nam pomaga ozdraveti rane, ki smo jih naredili drugim bratom. Vsi smo bratje v Kristusu in s patriarhom Bartolomejem sva prijatelja, brata in sva delila željo po skupni hoji, skupni molitvi, delu za Božjo čredo, iskanju miru, varovanju Stvarstva

Naslednji papežev cilj romanja je bil spodbuditi pot proti miru v regiji: »Med romanjem sem oblasti pozval, naj nadaljujejo prizadevanja za raztapljanje napetosti na bližnjevzhodnem območju, zlasti v Siriji, kot tudi, naj nadaljujejo z iskanjem pravične rešitve za izraelsko-palestinski spor.«

Zato je palestinskega in izraelskega predsednika povabil v Vatikan k skupni molitvi za mir, je še dejal papež in ob tem dejal, da računa tudi na naše molitve.

Romanje v Sveto deželo je bilo nadalje tudi priložnost, da potrdi v veri tamkajšnje krščanske skupnosti. »Ti naši bratje so pogumni pričevalci upanja in ljubezni, sol in luč v tej deželi,« je dejal papež in vse povabil k molitvi zanje, za mir v Sveti deželi in celotnem Bližnjem vzhodu.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.