Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Frančišek začenja drugo mednarodno potovanje

Papež in Sveti sedež | 23.05.2014, 10:55 Marta Jerebič

Papež Frančišek jutri začenja svoje drugo mednarodno potovanje, ki ga je izročil Marijini priprošnji. Danes zjutraj je namreč zasebno obiskal baziliko Marije Snežne, kjer je molil pred Marijino podobo in tja položil šopek vrtnic. Pot bo papeža preko Ammana in Betanije onkraj Jordana v Jordaniji vodila v Betlehem in Jeruzalem. V treh dneh bo torej obiskal tri države. Imel bo 14 govorov, poleg tega pa še več drugih srečanj, kjer uradnih nagovorov ni predvidenih.

Jordanija

Papež Frančišek se bo prvi dan mudil v Jordaniji, kjer je kar 92 odstotkov prebivalcev muslimanov, kristjanov pa 6 odstotkov. V Ammanu se bo srečal s predstavniki oblasti, obiskal bo tudi kralja in kraljico. Osrednji dogodek bo maša na mednarodnem stadionu v Ammanu, kjer je leta 2000 maševal že Janez Pavel II., leta 2009 pa Benedikt XVI. Udeležilo naj bi se je približno 50.000 vernikov iz Jordanije in drugih arabskih držav. Frančišek bo zvečer obiskal kraj Jezusovega krsta v Betaniji onkraj Jordana in se v tamkajšnji latinski cerkvi srečal z begunci in mladimi invalidi. Jordanija je sprejela približno 1.300.000 sirskih beguncev, tu pa živi še na sto tisoče iraških in palestinskih beguncev. »To bo priložnost, da se pozornost preusmeri na človeka,« je za Radio Vatikan povedal strokovnjak za Bližnji vzhod, novinar Girogio Bernardelli, in pojasnil, da se običajno ob takih obiskih na prvo mesto postavi politična razsežnost.

Betlehem

Papež Frančišek bo večji del drugega dneva v Sveti deželi preživel v Betlehemu. Na palestinskem ozemlju se bo sicer mudil le slabih 7 ur. Papežev program se bo začel z vljudnostnim obiskom pri palestinskem predsedniku in srečanjem s palestinskimi oblastmi. Osrednji dogodek bo sveta maša na trgu pred baziliko Jezusovega rojstva. Dogodka se bo udeležilo približno 10.000 ljudi. Papež bo popoldne pozdravil še otroke iz več begunskih taborišč na Zahodnem bregu. V njih se nahajajo večinoma muslimani.

Jeruzalem

Papež Frančišek se bo v nedeljo popoldne odpravil v Jeruzalem, kjer bo preživel dan in pol. Glavni dogodek bo nedeljsko ekumensko srečanje ob 50. obletnici srečanja v Jeruzalemu med papežem Pavlom VI. in patriarhom Atenagoro v baziliki Božjega groba. Sicer pa ima papež v ponedeljek na programu še obisk pri velikem muftiju in dveh velikih rabinih, ustavil se bo pri zidu objokovanja in v spominskem parku žrtev holokavsta, Yad Vashemu. Srečal se bo seveda tudi z izraelskim predsednikom in premierjem. Sledilo bo še srečanje z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci v cerkvi v Getsemaniju ter sveta maša z ordinariji v Sveti deželi v dvorani zadnje večerje v Jeruzalemu. Papež naj bi na rimsko letališče Ciampino v ponedeljek prispel ob 23. uri.

Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...