Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Papež Frančišek v Sveti deželi – Jeruzalem - Srečanje papeža in patriarha

Papež in Sveti sedež | 25.05.2014, 22:05 Marta Jerebič

Papež Frančišek je prispel v Jeruzalem, kjer bo preživel dan in pol. Glavni dogodek je bilo današnje ekumensko srečanje papeža Frančiška in patriarha Bartolomeja ob 50. obletnici srečanja v Jeruzalemu med papežem Pavlom VI. in patriarhom Atenagoro v baziliki Božjega groba.

50 LET PO: Papež Frančišek in Bartolomej I. pri Božjem grobu

Petdeset let po zgodovinskem srečanju patriarha Atenagora in papeža Pavla VI. sta se danes v Jeruzalemu sestala njuna naslednika papež Frančišek in patriarh Bartolomej I. Izmenjala sta si „apostolski poljub“, podpisala skupno izjavo o nadaljnjem prizadevanju za edinost in v baziliki Božjega groba molila, „da bi bili vsi eno!“. V nagovorih ob praznem grobu, v katerega je bil položen Jezus Kristus, sta potrdila, da je vera v Vstalega, temelj edinosti. Več o skupnijizjavi preberite na tej POVEZAVI.

Papež Frančišek in ekumenski carigrajski patriarh Bartolomej I. sta se popoldne srečala v prostorih apostolskega predstavništva v Jeruzalemu in se zadržala v daljšem pogovoru. Med drugim sta govorila o zgodovinskem srečanju svojih predhodnikov papeža Pavla VI. in patriarha Atenagora januarja 1964. Papež Frančišek je ta dogodek že večkrat označil za „milostno romanje“, na katerem je Gospod vodil obe Cerkvi, da sta lahko obnovili bratske vezi. To je bil po njegovih besedah milostni trenutek, ki še danes daje sadove. Tudi patriarh Bartolomej I. je srečanje voditeljev obeh Cerkva - naslednikov apostola Petra in apostola Andreja - označil za močan simbol krščanske edinosti. Papež Frančišek in carigrajski patriarh Bartolomej I. sta v pogovorih posebno pozornost namenila tudi današnji usodi krščanskih skupnosti v Sveti deželi in drugod po svetu. Ob tej priložnosti sta podpisala skupno izjavo, v kateri sta potrdila nadaljevanje prizadevanj za edinost na temeljih, ki sta jih leta 1964 postavila njuna predhodnika.

Ekumensko bogoslužje v baziliki Božjega groba

Uradno srečanje patriarha Bartolomeja I. in papeža Frančiška je sledilo pri baziliki Božjega groba, kjer sta si izmenjala apostolski poljub, kot pred petdesetimi leti božji služabnik Pavel VI. in patriarh Atenagora. Zatem ju je kustos Svete dežele p. Pierbattista Pizzaballa, ki je tudi varuh Božjega groba, pospremil do mesta, kjer je Jezus pokopan. Pokleknila sta in poljubila kamen, ki je zapiral vhod vanj in nekaj časa tiho molila medtem ko je zbor v grščini prepeval starodavno himno. Sledilo je ekumensko bogoslužje, molitev za edinost kristjanov, kakor je želel Jezus Kristus pri zadnji večerji: „Da bi bili vsi eno!“ Bogoslužje je bilo naravnano v prošnjo za rast v edinosti, da bi se združili brez bremen preteklosti, pa tudi v prošnjo za mir v svetu, še zlasti v Sveti deželi. Med bogoslužjem so se vrstili napevi, molitve in odlomki iz evangelijev v grščini, aramejščini, latinščini in arabščini.

Papež Frančišek in patriarh Bartolomej I.
Papež Frančišek in patriarh Bartolomej I. © CTV
Nagovor patriarha Bartolomeja I.

Po evangeliju o Jezusovem vstajenju je zbrane nagovoril patriarh Bartolomej I. Najprej je spomnil na apostolski objem, ki sta si ga izmenjala s papežem kot znamenje ljubezni in zagotovila, da bi nadaljevali pot proti polnemu občestvu v ljubezni in resnici. Po njegovih besedah so prišli na ta kraj, da bi prisluhnili sporočilu angela. „Ne bojte se! Vem, da iščete Jezusa, križanega. Ni ga tukaj. Vstal je … pridite, poglejte kraj, kamor je bil položen.“ Prvo in največje sporočilo, ki prihaja od praznega groba, je to, da je bila smrt, naš zadnji sovražnik in vir vsakega strahu in vsake strasti, premagana. Ne smemo se bati smrti, ne zla, čeprav je prisotno v našem življenju. Vsak je poklican, da po Kristusovem zgledu premaguje vse oblike zla, saj je ljubezen tista, ki vodi v življenje, je dejal patriarh. Zgodovina ne pripada človeštvu, ampak Bogu. „In na tem kraju, kjer smo zbrani, se je začelo odrešenje sveta,“ je spomnil. Božji grob nas prav tako vabi, da zavrnemo strah pred drugim, drugačnim, pred drugo veroizpovedjo. Če je ljubezen premagala smrt, potem ni druge poti, kot je pot ljubezni do Boga in do bližnjega. Pred petdesetimi leti sta Pavel VI. in Atenagora pregnala strah pred drugačnostjo in ga na tem kraju spremenila v ljubezen, je poudaril patriarh. Vsi smo poklicani na to pot, poklicani, da obnovimo prizadevanje obeh Cerkva ter si v ljubezni in spoštovanju prizadevamo za edinost in to pokažemo tudi drugim. Božja volja je, da bi bili vsi eno, je še dejal patriarh in prisil Svetega Duha, naj nas vodi na poti do tega cilja.

Nagovor papeža Frančiška

Papež Frančišek se je najprej zahvalil, da je lahko na tem svetem kraju, ki ga obišče vsak romar v Sveto deželo. Hvaležen je tudi za to, da skupaj s patriarhom Bartolomejem hodi po poteh, po katerih sta hodila njuna predhodnika Atenagora in Pavel VI. Tako kot patriarh se je tudi papež ustavil pri sporočilu angela ženam. Prazen grob je kraj, od koder se je začela širiti vest o Gospodovem vstajenju. Tudi apostol Pavel je okrepljen s sporočilom evangelija nadaljeval oznanjevanje apostolov: „Izročil sem vam predvsem to, kar sem sam prejel: Kristus je umrl za naše grehe, kakor je v Pismih. Pokopan je bil in tretji dan je bil obujen, kakor je v Pismih.“ To je po papeževih besedah temelj vere, ki nas povezuje, po kateri skupaj izpovedujemo, da je Jezus Kristus, edinorojeni Sin Očeta in naš edini Gospod, trpel, bil križan, umrl in bil v grob položen; šel pred pekel, tretji dan od mrtvih vstal. Kot je nadaljeval papež, je vsak od nas kot Kristusov učenec duhovno že vstal. Pri krstu smo bili namreč pokopani z njim, da bi z njim vstali v novo življenje. Povabil je, naj se pri praznem grobu zahvalimo za dar odrešenja. Ob tem ne smemo pozabiti na svojo krščansko poklicanost, da veselo oznanilo vstajenja sporočamo naprej. Spomnil je še na močan poziv k edinosti, ki odmeva v besedah Vstalega, ki vse imenuje „moji bratje“. Papež je zatem dejal, da med Jezusovimi učenci še vedno obstajajo razlike, a v petdesetih letih po apostolskem objemu Pavla VI. in Atenagora so bili storjeni pomembni koraki na k edinosti. Če je prihodnost Cerkve v tem, da poklicana k edinosti, potem to pomeni, da je pot do tja možna. Moramo verjeti, je dejal papež, da so, kot je bil odmaknjen kamen od groba, lahko odstranjene ovire, ki še vedno preprečujejo polno občestvo med nami. Temelj za medsebojno premagovanje razlik, za medsebojno odpuščanje in pospeševanje bratske ljubezni je v izpovedi vere v Vstalega Kristusa. Kot rimski škof si bo prizadeval za dialog z vsemi brati v Kristusu in za novo obliko služenja edinosti, je dejal papež. V zadnjem delu nagovora je papež spomnil na Sveto deželo, pa tudi druge kraje po svetu, kjer toliko bratov in sester trpi zaradi različnih oblik nasilja in lakote. „Ko kristjani različnih veroizpovedi trpijo skupaj, drug ob drugem,“ je poudaril papež, „in drug drugemu nudijo pomoč z bratsko ljubeznijo, se uresničuje ekumenizem trpljenja, uresničuje se ekumenizem krvi, ki vsebuje posebno učinkovitost, ne le za področja, kjer se dogaja, ampak v kreposti občestva svetnikov tudi za vso Cerkev.“ Zaželel je, naj se ekumenizem krepi zlasti v krajih, kjer kristjani najbolj trpijo. „Pustimo ob strani razlike v preteklosti, da bi skupaj hodili k blaženemu dnevu edinosti. Na tej poti nas podpira vstali Gospod, ki je pri zadnji večerji molil, da bi bili vsi eno.“ Svoj nagovor je sklenil z mislijo na Sveto Božjo Mati Marijo. Vsi smo pod njenim plaščem, je dejal in zaželel, da bi pod njenim plaščem vztrajali na poti k edinosti.

Po nagovorih sta se papež Frančišek in patriarh Bartolomej I. odpravila v notranjost svetišča, kjer se nahaja božji grob. Spet sta tiho molila sklonjena nad grobom in po molitvi po zgledu vzhodnih Cerkva prižgala svečki kot znamenje Kristusovega vstajenja. V zadnjem delu ekumenskega bogoslužje sta pri svojih sedežih skupaj podelila blagoslov navzočim in po sklepni himni zapustila baziliko Božjega groba. Sledila je še skupna večerja s patriarhi, škofi in spremstvom obeh voditeljev Cerkva.

Vir: CTV, Exodus, Radio Vatikan

PAPEŽ NA LETALIŠČU V TEL AVIVU: Vsi vemo, kako nujen je mir, ne samo za Izrael, ampak za celotno regijo

Papeža Frančiška sta sprejela izraelski predsednik Šimon Peres in premier Benjamin Netanyahu, na letališču v Tel Avivu pa ga je pričakala tudi celotna ministrska ekipa, drugi predstavniki oblasti in predstavniki verstev. Papež je po Peresovem in Netanyahujevem nagovoru poudaril, da po sledeh svojih predhodnikov prihaja kot romar v Sveto deželo in da bo na izraelskih tleh med drugim obiskal Jeruzalem, kar pomeni "mesto miru". A žal to mesto še vedno vznemirjajo posledice dolgih konfliktov: “Vsi vemo, kako nujen je mir, ne samo za Izrael, ampak za celotno regijo. Zato naj se pomnožijo napori in energije za dosego pravične in trajne poravnave konfliktov, ki so povzročili številna trpljenja,” je dejal papež in vse odgovorne pozval, naj poskusijo vse pri iskanju pravičnih rešitev, tako da bodo Izraelci in Palestinci lahko živeli v miru. “Treba se je pogumno in neutrudno lotiti poti dialoga, sprave in miru, saj druge poti ni.”


Papež z izraelskim predsednikom in premierom
Papež z izraelskim predsednikom in premierom © CTV
Frančišek je ob tem ponovil besede Benedikta XVI., da ima Izrael pravico obstajati in uživati mir in varnost znotraj mednarodno priznanih meja, in da ima tudi palestinski narod pravico do suverene države, dostojnega življenja in svobodnega premikanja. “Naj 'rešitev dveh držav' postane realnost in naj ne ostanejo le sanje," je pozval Frančišek, ki je nato spomnil, da bo obiskal tudi spominski muzej holokavsta Yad Vashem. "Boga prosim, naj se nikoli več ne zgodi takšen zločin, katerega žrtve so bili v prvi vrsti Judje, pa tudi številni kristjani in drugi," je dejal papež in pozval k spodbujanju takšne vzgoje, kjer ni prostora za antisemitizem in sovraštvo, diskriminacijo ali nestrpnost do oseb in narodov. Ob tem je obsodil včerajšnji strelski napad v judovskem muzeju v Bruslju in ponovil povabilo izraelskemu in palestinskemu predsedniku, naj se mu v Vatikanu pridružita pri skupni molitvi za mir.

Program papeževega obiska v Jeruzalemu, nedelja, 25. maj 2014

15:30 Slovesnost ob prihodu na mednarodno letališče v Tel Avivu

16:15 Polet s helikopterjem do Jeruzalema

16:45 Prihod na heliport v Jeruzalemu

17:15 Zasebno srečanje s carigrajskim ekumenskim patriarhom v prostorih apostolske delegacije v Jeruzalemu. Podpis skupne izjave

18:00 Ekumensko srečanje ob 50. obletnici srečanja v Jeruzalemu med papežem Pavlom VI. in patriarhom Atenagoro v baziliki Božjega groba

19:15 Večerja s patriarhi in škofi ter papeževim spremstvom na latinskem patriarhatu v Jeruzalemu

Program papeževega obiska v Jeruzalemu, ponedeljek, 26. maj 2014

07:15 Obisk velikega muftija v Jeruzalemu

08:10 Obisk zahodnega zidu oziroma zidu objokovanja v Jeruzalemu

08:45 Položitev rož na Herzlovi gori v Jeruzalemu (nacionalno pokopališče v Izraelu na zahodni strani Jeruzalema)

09:00 Obisk Yad Vashema (spominski park žrtev holokavsta)

09:45 Vljudnosti obisk pri dveh velikih rabinih v Izraelu, v centru Heichal Shlomo v bližini jeruzalemske velike sinogoge

10:45 Vljudnostni obisk pri izraelskem predsedniku v predsedniški palači

12:00 Zasebna avdienca izraelskega premierja v Notre Dame Jerusalem Center

12:30 Kosilo s papeževim spremstvom v Notre Dame Jerusalem Center

14:30 Zasebni obisk pri carigrajskem ekumenskem patriarhu v stavbi ob pravoslavni cerkvi v Viri Galileai na Oljski gori

15:00 Srečanje z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci v cerkvi v Getsemaniju

16:20 Sveta maša z ordinariji v Sveti deželi in papeževim spremstvom v dvorani zadnje večerje v Jeruzalemu

18:30 Polet od heliporta v Jeruzalemu do mednarodnega letališča v Tel Avivu

19:00 Slovo od Izraela na mednarodnem letališču v Tel Avivu

19:15 Odhod iz Tel Aviva proti Rimu

23:00 Prihod na rimsko letališke Ciampino

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.