Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Cerkev v Jordaniji ponosna, da bo lahko sprejela že 4. papeža

Papež in Sveti sedež | 22.05.2014, 11:04 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo soboto, prvi dan romanja v Sveti deželi, preživel v Jordaniji. Tamkajšnje prebivalstvo je ponosno, da bo lahko sprejelo svetega očeta, je v pogovoru za Radio Vatikan dejal tiskovni predstavnik Cerkve v Jordaniji. Po njegovih besedah bodo imeli fotografi in snemalci tudi zgodovinsko priložnost, da bodo posneli dogodek ob reki Jordan. Frančišek bo namreč tam, kjer je bil Jezus krščen, blagoslovil vodo. To je nazadnje pred 50-imi leti storil Pavel VI., medtem ko ob obiskih Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. to ni bilo možno.

Po ulicah jordanske prestolnice je že mogoče videti napise dobrodošlice s podobami papeža in kralja Abdullaha, ki sta se aprila srečala v Domu sv. Marte. Osrednji dogodek - maša – bo na mednarodnem stadionu v Ammanu. Tam je leta 2000 maševal že Janez Pavel II., leta 2009 pa Benedikt XVI.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Cerkve v Jordaniji, Rifat Bader, bo Frančišek četrti papež, ki bo obiskal Jordanijo, ta država pa bo 24. maja postala edina država na svetu, ki bo v zadnjih 50-ih letih deležna obiskov štirih različnih papežev. Na to so v Jordaniji, kjer je 92 odstotkov muslimanov in le 6 odstotkov kristjanov, zelo ponosni. »Kristjani so zelo veseli in ponosni, da bodo lahko srečali tega papeža, ki je očaral svet v teh zadnjih 14-ih mesecih pontifikata,« je dejal Bader in dodal, da papeža ne pričakuje samo jordanska krščanska skupnost, ampak tudi verniki z vsega arabskega sveta in drugih držav. Maše v Ammanu se bo udeležilo približno 50 tisoč ljudi.

Papež se bo v Betaniji onkraj Jordana srečal tudi s skupino beguncev. Bader je povedal, da v Jordaniji trenutno oskrbujejo približno milijon 300 tisoč sirskih beguncev. Sprejeli pa so tudi na sto tisoče Iračanov, da ne govorimo o palestinskih beguncih, ki bi se radi vrnili domov. Jordanija je tako s svojimi le nekaj več kot šestimi milijoni prebivalcev dokaz gostoljubnosti in odprtosti, kot je že leta 2000 ob prihodu v Amman poudaril Janez Pavel II.

 

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...