Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

Papež o daru vednosti

Svet | 21.05.2014, 12:29 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldansko katehezo posvetil še enemu daru Svetega Duha in sicer daru vednosti. Slednji se ne omejuje le na človeško znanje, ampak je poseben dar, ki nam pomaga preko stvarstva dojeti Božjo veličino in ljubezen ter njegovo povezanost z vsakim ustvarjenim bitjem, je poudaril papež.

Ko so naše oči razsvetljene s Svetim Duhom, je poudaril papež, se odprejo zrenju Boga v lepoti narave in veličini vesolja. Pomagajo nam razumeti, da nam vsaka stvar govori o Njem in njegovi ljubezni. Vse to v nas vzbudi veliko občudovanje in globok občutek hvaležnosti. „Sveti Duh nas tako vodi do češčenja Gospoda iz vsega našega srca in do priznanja, da je vse to, kar smo in kar imamo, neprecenljiv Božji dar in znamenje njegove neskončne ljubezni do nas“, je poudaril Frančišek in dodal, da smo v očeh Boga najlepša, največja in najboljša stvar. Smo celo več od angelov. Dar vednosti nas po papeževih besedah globoko poveže s Stvarnikom in nam pomaga biti deležni njegove jasnine, njegovega pogleda in njegovega presojanja. „V tej luči uspemo v moškem in ženski videti vrhunec stvarstva, dovršitev načrta ljubezni, ki je vtisnjen v vsakega od nas in nam pomaga, da se prepoznamo kot bratje in sestre“, je dejal papež. Po njegovih besedah nam ta spoznanja vlivajo mir in nas naredijo za vesele priče Boga. Hkrati pa nam dar vednosti tudi pomaga, da ne zapademo v skrajnosti. Stvarstvo nam pomaga razumeti kot dar, do katerega moramo gojiti spoštovanje in ga ohranjati, ne pa izkoriščati, je še dejal sveti oče.

Ob sklepu je papež vse zbrane povabil k molitvi za žrtve poplav. Takole je dejal: "Mislim na prebivalce Bosne in Hercegovine ter Srbije, ki so jih močno prizadele poplave. Te so povzročile smrtne žrtve, številne begunce in ogromno materialno škodo. Na žalost se je situacija še poslabšala. Zato vas vabim, da se povežete z menoj v molitvi za žrtve in za vse, ki jih je ta naravna nesreča prizadela. Naj tem našim bratom ne manjka naša solidarnost in konkretna podpora mednarodne skupnosti. Vse vas vabim, da prosite Marijo za prebivalce Bosne in Hercegovine ter Srbije".

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...