Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nevarnost trgovine z ljudmi med svetovnim nogometnim prvenstvom

Svet | 20.05.2014, 19:00 Marjana Debevec

Mednarodna mreža redovnih kongregacij Talitakum je na dopoldanski konferenci v Vatikanu predstavila prizadevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Spregovorili so o dejavnostih, ki jih pripravljajo v luči priprav na svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji.

Rana na telesu sodobnega človeštva, rana na Kristusovem telesu – tako je po besedah prefekta kongregacije za posvečene kardinala Joao Braz de Aviza papež Frančišek opisal trgovino z ljudmi. Po njegovih besedah gre za obliko suženjstva 21. stoletja. Še posebej je s to rano povezano posvečeno življenje, ker je njegovo poslanstvo služenje najbolj ranljivim, je poudaril kardinal. Posvečeni so namreč poklicani ponuditi zmedenemu človeštvu pričevanje krščanskega upanja in pokazati Božjo ljubezen, ki ne zapusti nikogar, je dodal. Zato združenje Talitakum povezuje redovne predstojnice in predstojnike, ki si prizadevajo proti trgovanju z ljudmi. „Vse vabimo takole: združimo moči, da bi rešili najbolj ranljive iz tega suženjstva trgovine z ljudmi, da nihče ne bi bil izključen iz veselja, ki ga prinaša Gospod. To je najgloblji razlog zaradi katerega danes uradno začenjamo s kampanjo“, je povedal kardinal Aviz.

S. Carmen Sammut je poudarila: „Trgovina z ljudmi zadeva vse nas, ker verjamemo v dostojanstvo in svobodo vsakega človeka, ker smo srečali može in žene, ki so bili prodani v druge dežele kot predmeti spolnega zadovoljevanja in so potrebovali pomoč, da bi se iz tega rešili. Ena sama ženska, en sam otrok, en sam moški, ki so ga danes prodali v suženjstvo, pomeni eno izgubljeno življenje“, je poudarila s. Carmen.

Tudi s. Estrella je dejala, da ta novodobna oblika suženjstva zadeva vse države sveta, prizadene pa najbolj ranljive: žene, deklice in otroke, uboge in prizadete. Človeka danes smatramo kot potrošniško dobrino, ki ga lahko zavržemo, poudarja papež. Zato Talitakum pripravlja razne dejavnosti v pomoč ljudem. Gre za mrežo, ker je tudi trgovina z ljudmi dobro organizirana kriminalna mreža.

V času svetovnega nogometnega prvenstva je več priložnosti za trgovino z ljudmi, saj veliko ljudi potuje in se ukvarja s turizmom. Pojavljajo se mnoge ponudbe za delo. Ljudje iz revni predelov so se pripravljeni preseliti, da bi našli zaposlitev. Vendar pa žal pogosto postanejo žrtve trgovine z ljudmi, proti čemur se borijo redovnice. S. Gabriela povezuje 200 redovnic in več laikov iz Brazilije, ki so konkretno vpeti v te dejavnosti. Delujejo lokalno in nacionalno, povezani pa so tudi mednarodno. Podpirajo osebe, ki prijavijo trgovino z ljudmi in izvajajo različne projekte. Predvsem pa ozaveščajo prebivalce preko družabnih omrežij, plakatov in letakov. Za začetek kampanje so pripravili evharistično bogoslužje, procesijo z lučkami, prireditve in okrogle mize po različnih brazilskih krajih. Organizirali so skupine ljudi, ki bodo hodili po mestih in prebivalce, še posebej najbolj ranljive, opozarjali na nevarnosti. „Kristjani pred tem ne moremo ostati pasivni, ampak se odzvati kot verniki in državljani, da bi družba naredila vse, kar je le mogoče, da bi izkoreninila takšno barbarstvo in bi rešila življenje Božjih otrok“.

Povedala je tudi, da v Braziliji potekajo vse faze trgovine z ljudmi. Največ žrtev je med mladimi ženskami iz revnih okolij, ki jih izkoristijo za prostitucijo. Svetovno prvenstvo bo potekalo v 12-ih mestih. Nekatera med njimi so svetovno znana kot središče trgovanja z ljudmi. Kampanja poudarja, da se takšna dejanja med množičnimi dogodki še povečajo. Opozarjajo tudi, da prvenstvo povečuje neenakost med ljudmi, saj so mnoge družine zaradi izgradnje stadionov izselili. Zato je s. Gabriela zaželela, da bi nogometno prvenstvo spodbujalo človekove pravice in dostojanstvo vsakega posameznika. Vsi imamo pravice do zmage: do doma, šole, dostojanstvenega dela, do svobode. Zato je mreža Talitakum krik po življenju, proti vsaki obliki izkoriščanja, je še povedala s. Gabriela.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...