Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Sveti Duh daje moč, da vztrajamo v dobrem

Svet | 14.05.2014, 13:23 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pri današnji katehezi nadaljeval razmišljanja o darovih Svetega Duha. Spregovoril je o moči, ki nam jo daje, da bi zdržali v težkih preizkušnjah in bili trdni v vsakdanjih hoji za Jezusom. Ob koncu srečanja se je spomnil še turških rudarjev, ki so umrli v včerajšnji nesreči in zadnjih prebežnikov, ki so utonili v Sredozemskem morju. Povabil je k molitvi ene in druge, od dogovornih pa zahteval, naj na prvo mesto postavijo skrb za človeka.

Papež Frančišek je po pozdravu najprej spomnil na prve trdi darove Svetega Duha - dar modrosti, dar vednosti in dar svetovanja - ki nam omogočajo, da občudujemo božji načrt in spoznavamo njegovo voljo. O njih so govorile prejšnje kateheze. Zatem je spregovoril o daru moči. Skozi ta dar nam Gospod daje moč, lahko bi prevedli tudi „trdnost“ oziroma „oporo“, s katero premagujemo naše slabosti in omejitve. Papež se je zatem ustavil pri priliki o sejalcu in semenu. Jezus v njeni razlagi pravi, da seme božje besede lahko pade na kamnita tla našega srca, vendar pa včasih tudi takrat, ko ga sprejmemo, ne obrodi sadov. Po daru moči nam Sveti Duh pomaga, da ostanemo zvesti kljub številnim težavam in preizkušnjam - te doživljajo številni kristjani po svetu vse do preganjanja in mučeništva. Moč, trdnost, pogum, pa niso namenjeni samo najbolj preskušanim, ampak vsakemu izmed nas. Vsi potrebujemo dar moči za vsakdanje krščansko življenje. Ob koncu kateheze je papež vse verne povabil, naj v trenutkih preizkušenj, negotovosti ali obupa prosimo Svetega Duha, naj nam podeli dar moči za nov začetek, da bi nadaljevali pot, na katero nas je povabil Jezus.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...