Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Marija Pomagaj (foto: ARO)
Marija Pomagaj

V ŽIVO: Marija Pomagaj - Milostna podoba na Brezjah

Slovenija | 13.05.2014, 14:59 Jože Bartolj

Na Brezjah so predstavili knjigo in razstavo z naslovom „Marija Pomagaj - Milostna podoba na Brezjah“, ki so jo napisali odlični strokovnjaki, pod vodstvom zgodovinarja Jožeta Dežmana. V njej je več kot 370 izbranih fotografij, listin, prilog.

Gre za pripoved o češčenju Marije Pomagaj in zorenju slovenskega naroda, o zgodovinskem razvoju češčenja s pričevanji slovenskih škofov, o velikih slovenskih krščanskih shodih, milostnih ozdravitvah, romarski kulturi in umetnostnih zakladih Brezij. Knjigo je odlično oblikoval Klemen Kunaver, izdala pa jo je založba Družina v sodelovanju z Gorenjskim muzejem in Frančiškanskim samostanom Brezje.

Brezje so zaradi milostne podobe Marije pomagaj najbolj obiskan slovenski romarski kraj, ki ga letno obišče okoli tristo tisoč romarjev, v zadnjih letih vse več tudi iz tujine. Po izračunih iz omenjene monografije, je Brezje doslej obiskalo več kot 15 milijonov romarjev. Številni kristjani hodijo na Brezje po pomoč pri najrazličnejših osebnih, narodnostnih in verskih stiskah, je na predstavitvi povedal rektor narodnega svetuišča Marije pomagaj na Brezjah p. dr. Robert Bahčič. Znani so številni izredni dogodki, ki so se na Brezjah zgodili. O tem pričajo številni vpisi vernikov v romarske knjige pa tudi pričevanja ljudi. O čudežu, ki se je zgodil sestri Tončki Krajnik pripoveduje film Davida Sipoša Čudež. Tega si bo mogoče drevi ogledati tudi ob odprtju razstave v kranjski Mestni hiši.

Predstavitev knjige o Mariji pomagaj
Predstavitev knjige o Mariji pomagaj © Jože Bartolj

Sočasno s pripravo monografije je avtor knjige zgodovinar Jože Dežman v okviru Gorenjskega muzeja pripravil tudi razstavo, ki je posvečena tako sami sliki kot zgodovini romanj na Brezje. Razstavo z naslovom K Mariji Pomagaj na Brezje 1814-2014 bodo odprli drevi, v torek 13. maja ob 19. uri v Mestni hiši v Kranju.

200. obletnico nastanka milostne podobe Marije Pomagaj bodo na Brezjah posebej obeležili prihodnjo soboto, 24. maja, s slovesno mašo. Tedaj bo potekal tudi škofijski dan mladih, na predvečer osrednje slovesnosti pa bo večer narodnih izročil, ki ga bomo obeležili tudi v programu Radia Ognjišče s številnimi javljanji in tudi s programom, ki bo nastajal neposredno na Brezjah.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...