Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež novomašnikom: Nikoli se ne utrudite biti usmiljeni!

Papež in Sveti sedež | 11.05.2014, 14:09 Marta Jerebič

Trg. sv. Petra v Vatikanu je bil na današnji 51. svetovni dan molitve za duhovne poklice znova neverjetno napolnjen. Nanj so se zlile množice z dveh strani: iz bližnjih ulic in iz bazilike sv. Petra. Tam je namreč papež Frančišek dopoldne posvetil 13 novih duhovnikov. Od tega je 6 Italijanov, štirje prihajajo iz Latinske Amerike, po eden pa iz Pakistana, Južne Koreje in Vietnama. V nagovoru jih je spodbudil, naj se nikoli ne utrudijo biti usmiljeni. Posebej jim je priporočil, naj v svojem srcu gojijo 'sposobnost odpuščanja' in poudaril, da Gospod ni prišel obsojat, ampak odpuščat. Spomnil je še, da duhovniki niso gospodarji nauka, ampak mu morajo zvesto služiti. O liku dobrega pastirja je nato sveti oče znova spregovoril pred opoldansko molitvijo.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru približal lik Jezusa, Dobrega Pastirja, ki ga evangelist Janez predstavlja v današnjem evangeljskem odlomku. V njem odkrijemo opis odnosa, ki ga ima Jezus do svojih učencev. Zanj je značilna mehkoba, ljubezen, medsebojno poznavanje in obljuba življenja v izobilju (prim. Jn 10,10). Sveti oče je dejal, da gre za zgled, za vzor odnosa med kristjani in tudi sicer med ljudmi. Nato je spomnil, da je samo vstali Kristus pravi Pastir, ki daje življenje v izobilju. Jezus nas ne le vodi, temveč nas spremlja in je z nami na poti. Povabljeni smo, naj z razumom in srcem prisluhnemo njegovi Besedi, ki je hrana za našo vero, je luč naše vesti in naj sledimo evangeljskemu nauku.

Nato je papež Frančišek prisotne povabil k molitvi za vse škofe – vključno z njim, rimskim škofom, ter vse duhovnike..., da bi bili vedno zvesti Jezusu, svojemu Učitelju ter modri in razsvetljeni vodniki Božjemu ljudstvu, ki jim je zaupano. Spodbudil je, naj vsi pomagamo, da bodo res dobri pastirji.

Mimo vnaprej pripravljenega besedila je sveti oče začel pripovedovati o zapisu sv. Cesarja iz Arles-a, v katerem ta s podobo vzeto iz narave, skuša ponazoriti vztrajnost, s katero naj verniki s svojimi prošnjami in željami trkajo na vrata svojih pastirjev. Vztrajnosti naj se učimo pri teličku, ki se lačen napoti h kravi, svoji materi. Ta ni takoj pripravljena ugoditi njegovi potrebi po mleku. Vendar teliček z vztrajnim moledovanjem od nje vendarle prejme prepotrebno mleko. Papež Frančišek je pripoved sklenil s spodbudo, naj ostajamo svojim pastirjem blizu, naj jih nadlegujemo z vztrajnim trkanjem na njihova vrata, da bi bi nas vodili in bi od njih prejeli prepotrebno mleko nauka in milosti.

Po molitvi Raduj se Kraljica nebeška, je med drugimi poseben pozdrav namenil neokatehumenskim skupnostim, ki so se v tem velikonočnem času nemenili na 100 rimskih trgih in po drugih mestih sveta oznaniti veselo novico o Kristusovem vstajenju od mrtvih.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.