Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Nuncij Juliusz Janusz (foto: Izidor Šček)
Nuncij Juliusz Janusz

Nuncij Janusz: Evropa postaja vedno manj občutljiva za Evangeljsko sporočilo upanja

Cerkev na Slovenskem | 10.05.2014, 10:57 Marta Jerebič

V Vitanju je sinoči potekala osrednja državna slovesnost ob deseti obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Slavnostna govornica predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, je v nagovoru med drugim pozvala k združitvi sil vizionarjev, razumnih politik in evropskih vrednot, da se bomo lahko veselili tudi prihodnjih obletnic. Še pred slovesnostjo je v tamkajšnji cerkvi Matere Božje na Hriberci potekala sveta maša za domovino, ki jo je daroval apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Nuncij je v pridigi opozoril, da je danes najbolj zaskrbljujoče to, da postaja Evropa vedno manj občutljiva na Evangeljsko sporočilo, sporočilo upanja. „Vemo, da v uradnih dokumentih v Evropi nočejo priznati, da ima Evropa krščanske korenine. A za nas kristjane mora biti pomembno preveriti, kako mi živimo Evangelij, kako mi prenašamo vero na prihodnje rodove. Smo priča Evangeljskega upanja?

Nuncij Juliusz Janusz je opozoril tudi na razmere v Ukrajini, v Siriji in nasilje v Afriki, ob tem pa dodal: „Tudi tukajšnja družba ni brez napetosti in zaskrbljeno gleda na prihodnost. Da bi gledali na prihodnost z večjim optimizmom, se moramo pri svetnikih učiti živeti bolj preprosto življenje.“ Za zgled je postavil sv. Janeza XXIII. in sv. Janeza Pavla II. „Oba svetnika sta s svojim življenjem pričala, da je danes mogoče živeti pošteno, odpuščati, spraviti se z drugimi, na kratko, da je danes mogoče postati svet.

Nunciju sta se ob oltarju pridružila še predsednik in podpredsednik slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan in celjski škof Stanislav Lipovšek.

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.