Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež sprejel Bana Ki-Moona in vodje agencij ZN

Papež in Sveti sedež | 09.05.2014, 13:46 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes sprejel generalnega sekretarja Združenih narodov, Bana Ki-Moona in vodje agencij te organizacije. Sveti oče, ki je govoril v španskem jeziku, se je Združenim narodom zahvalil za prizadevanja v korist miru, človekovega dostojanstva in za zaščito najbolj revnih in ranljivih. Ob tem pa jih je pozval, naj se uprejo vsem oblikam nepravičnosti, ekonomiji izključevanja, kulturi metanja proč in kulturi smrti.

Papež se je spomnil številnih obiskov sv. Janeza Pavla II. v palači Združenih narodov v New Yorku, in sedežih te organizacije v Ženevi, na Dunaju, v Nairobiju, Hagu in Rimu.

Frančišek je pozdravil rezultate milenijskih razvojnih ciljev na področju izobraževanja in boja proti revščini. A hkrati je poudaril, da si narodi zaslužijo še boljše rezultate. »Gre predvsem za kljubovanje vsem oblikam nepravičnosti, nasprotovanje ekonomiji izključevanja, kulturi metanja proč in kulturi smrti.« Papež je ob tem spomnil na srečanje med Jezusom in bogatim pobiralcem davkov Zahejem, ki je naredil radikalno odločitev delitve premoženja in pravičnosti. To je po papeževih besedah duh, ki bi moral biti začetek in konec vsake politične in ekonomske dejavnosti. »Pogled tistega dela zavrženega človeštva, ki je pogosto brez glasu, bi moral prebuditi vest politikov in gospodarstvenikov ter voditi v radodarne in pogumne odločitve, ki bi imele takojšnje rezultate, kot je rezultate prinesla Zahejeva odločitev.

Papež je nato poudaril, da je treba zaščititi življenje od spočetja do naravne smrti ter vrniti radodarno in obilno tisto, kar smo morda nepravično zanikali drugim. Zgodba o Jezusu in Zaheju nas uči, da bo onkraj ekonomskih sistemov in teorij vedno obstajala potreba po spodbujanju radodarne, učinkovite in praktične odprtosti do potreb drugih. Tudi gospodarski in družbeni napredek lahko po papeževih besedah dosežemo samo z združevanjem znanstvenih in tehničnih sposobnosti ter solidarnostjo. »Vabim vas, da si skupaj prizadevate za svetovno etično mobilizacijo, ki bo ne glede na razlike v verskem ali političnem prepričanju, širila in udejanjala ideal bratstva in solidarnosti, zlasti do najrevnejših in najbolj izključenih,« je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...