Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Evropska zastava (foto: ARO)
Evropska zastava

Bo krščanstvo prihodnost Evrope?

Slovenija | 09.05.2014, 02:00 Marjana Debevec

Danes praznujemo Dan Evrope. Na današnji dan leta 1950 je namreč francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil predlog o ustanovitvi Evropske skupnosti premoga in jekla. Ta pobuda velja za začetek gospodarskega združevanja evropskih držav. V naslednjem letu so se tako povezale Zvezna republika Nemčija, Francija, Italija, Belgija Nizozemska in Luksemburg. Schumanov načrt je temeljno izhodišče za današnjo združeno Evropo. V času gospodarske krize in krize vrednot pa se mnogi sprašujejo, kakšna bo prihodnost stare celine.

Sv. papež Janez Pavel II., ki je doživel razdeljenost Evrope in grozote druge svetovne vojne, nacizma in komunizma je večkrat poudarjal, da naj bi Evropi vrnili njeno krščansko dušo.

Kot odgovor na pričakovanja mnogih, da bi Evropi vrnili njeno krščansko dušo, so se evropska krščanska gibanja in skupnosti začela povezovati in tako so leta 2004 prvič pripravila srečanje Skupaj za Evropo. Čeprav jih zaznamujejo različne karizme, pa se združujejo v skupnih projektih kot na primer za družino, življenje, pravičnejšo razdelitev dobrin, mir in podobno. Prepričani so namreč, da je rešitev za Evropo prav v krščanskih vrednotah.

Kljub temu, da Evropa težko prizna svoje krščanske korenine in še težje krščansko prihodnost, pa jo že v zastavi zaznamuje Marijina prisotnost. Umetnik, ki si jo je zamislil, je izbral modro Marijino barvo in dvanajst zvezd, ki kronajo njeno glavo, saj je ravno takrat Evropsko unijo sestavljalo dvanajst držav. Tudi sam začetek povezovanja evropskih držav temelji na krščanskih vrednotah. Francoski politik Robert Schuman je bil skupaj z Nemcem Konradom Adenauerjem, Italijanom Alcidem de Gasperijem, sonarodnjakom Jenaom Monetom ter nekaterimi drugimi zagovornik ideje evropske povezanosti, ki naj bi preprečila vojne in gradila mir. Schuman je bil goreč katoličan, vsak dan je hodil k sveti maši in živel v celibatu. Politiko je smatral kot svoj duhovni laiški poklic. Postopek za njegovo beatifikacijo se je začel leta 1985, leta 2004 pa je bil zaključen škofijski postopek.

Slovenija, Svet, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.