Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Trpljenje na križu (foto: Jože Bartolj)
Trpljenje na križu

Vatikan o konvenciji proti mučenju

Svet | 06.05.2014, 11:54 Marjana Debevec

Kot smo že poročali, je delegacija Svetega sedeža včeraj v Ženevi predstavila uveljavljanje konvencije proti mučenju. Izrazila je polno podporo nasprotovanju mučenja, ni pa se želela vpletati v ideološko razpravo o pedofiliji med duhovniki. Srečanje poteka tudi danes. Včeraj dopoldne je deset strokovnjakov postavilo več vprašanj na to temo. Danes popoldne pa pričakujejo odgovor s strani Svetega sedeža. Komisija bo sklepe objavila 23. maja.

Vatikan je že v prejšnjih dneh poudaril, da tema tokratnega srečanja ni vprašanje spolnih zlorab otrok. Vodja delegacije Svetega sedeža msgr. Silvano Tomasi je po včerajšnjem zasedanju povedal. „Zdaj pripravljamo odgovore, v katerih bomo iz pravnega vidika osvetlili odgovornost Svetega sedeža pri izvajanju konvencije proti mučenju, pa tudi odgovore na vprašanja glede zločinov, ki so bili s strani cerkvenega osebja storjeni otrokom“. Msgr. Tomasi je v uvodnem nagovoru poudaril, da v tej razpravi ni treba iskati v daljno preteklost, ampak se osredotočiti na ukrepe, ki so jih tako Sveti sedež kot škofovske konference po svetu sprejeli v zadnjih desetih letih, da bi preprečili zlorabe otrok in pomagali žrtvam. Zatem pa je dejal, da je treba pravno razlikovati med odgovornostjo Svetega sedeža do države Vatikan, za katero je podpisal konvencijo proti mučenju, in moralno vlogo Svetega sedeža do vseh katoličanov. Gre za dve različni stvari: sodno pristojnost in moralno odgovornost. „Tretji poudarek pa je bil, da se bomo vseh vprašanj lotili na najboljši možen način. Ustvarjali bomo konstruktiven dialog in ne ne razprave na osnovi nekih trditev, ki jih določene nevladne organizacije objavijo v polemični obliki in se jih potem uporablja kot točne informacije, čeprav včasih tudi niso resnične“, je še dejal msgr. Tomasi.

Sveti sedež je konvencijo proti mučenju podpisal leta 2002, velja pa za državo Vatikan. Msgr. Tomasi je še povedal, da jo Sveti sedež smatra za primerno orodje boja proti dejanjem, ki resno prizadenejo človekovo dostojanstvo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.