Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Andrej Brglez (foto: Osebni arhiv)
Andrej Brglez

Na cesti bodimo pozorni drug na drugega

| 01.05.2014, 08:39

V aprilski oddaji Modrost v očeh smo pozornost namenili starejšim voznikom in voznicam.V oddaji smo gostili direktorja Inštituta za civilizacijo in kulturo Andreja Brgleza, ki je predstavil svoj pogled na vključevanje in sprejemanje starejših voznikov v prometu. V drugem delu oddaje pa nam je Iztok Polak predstavil akcijo Prostofer, ki povezuje starejše, ki potrebujejo prevoz in tiste, ki prevoz lahko prostovoljno ponudijo.

Andrej Brglez je za začetek predstavil primerjave prometa od strpne Skandinavije do temparamentnejše južne Evrope in nas, ki nismo ne tu in ne tam, medtem, pa se je vozni park v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih močno razmahnil in nas nova prometna situacija prav vse udeležence v prometu postavlja pred nove izzive.

Poudaril je sposobnost samorefleksije pri starejših voznikih glede varnosti vožnje in spodbudil k sodelovanju tudi družinske člane; marsikaj namreč voznik sam težko opazi, laže pa opazijo ostali potniki v vozilu. Obenem pa je starejše spodbudil k vožnji, saj je ravno preredka vožnja lahko razlog za krnjenje vozniških sposobnosti.

Andrej Brglez je predstavil tudi t. i. asistenčne sisteme, ki so lahko v veliko pomoč starejšim voznikom in se jih po njegovem mnenju premalo poslužujemo, tudi zaradi strahu, da bo upravljanje preveč zapleteno, a po njegovem mnenju je tak strah neutemeljen; navsezadnje se učimo vse življenje. Avtomobili pa so se v zadnjih 50 letih kar precej spremenili, spremenila pa se je tudi prometna ureditev, kar od vseh udeležencev v prometu zahteva budno spremljanje in kot je rekel naš gost «vožnja je nenehna improvizacija«.

V drugem delu oddaje pa smo gostili Iztoka Polaka z mreže Matija, ki je predstavili akcijo Prostofer. Ta povezuje tiste, ki potrebujejo prevoz in tiste, ki prevoz lahko brezplačno ponudijo. Na tak način se razvija solidarnost, povezanost, tkejo se tudi prijateljske vezi. Če ste med tistimi, ki bi z veseljem koga kam prepeljali, bodo vaše ponudbe na mreži Matija zelo veseli in se boste tako pridružili že 72 prostoferjem – prostovoljnim šoferjem, ki na tak način pomagajo tistim, ki potrebujejo prevoz, pa sami ne vozijo. Na drugi strani pa vabijo tiste starostnike, ki bi potrebovali prevoz, pa ne vozijo več ali pa nimajo nikogar, ki bi jih lahko peljal, da prav tako pokličejo na mrežo Matija (080 10 10) in povejo, kdaj in kam bi se želeli peljati. Mreža Matija jih nato med seboj poveže in čez nekaj časa tudi povpraša o zadovoljstvu o prevozu. Pomembna lastnost akcije Prostofer je, da vozniki te prevoze opravljajo brezplačno in prostovoljno.

Temeljna lastnost te akcije je pravzaprav graditev zaupanja med ljudmi in na tak način spodbuja in opogumlja, da navežemo stik tudi s povsem neznano osebo. Iztok Polak zagotavlja, da so prostoferji sami topli ljudje in vabi h klicu. Akcija Prostofer tako dodaja tudi kamenček v mozaik večje samostojnosti starostnikov, kar je zagotovo spodbudno.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...