Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Jezus je krvav pred Marijo stal

Slovenija | 14.04.2014, 21:00

V velikonočnem času, času premišljevanja in molitve, so se na Slovenskem pele rožnovenske pesmi. S postnimi napevi, ki so polni svetopisemskih pogledov na Jezusovo trpljenje in Marijino svetost ter pripovednimi pesmimi, smo pletli tokratno oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Postni napev z nabožnim, svetopisemskim besedilom, pri katerem se v vsaki kitici spreminja samo zadnji verz, so zapeli pevci iz Luč v Savinjski dolini. V postnem času, od pusta do velike noči, je pesem sledila razpoloženju tihega premišljevanja o trpljenju. Tu so našle mesto tudi „ta žalostne“, mrliške ljudske pesmi, ki sodijo med najstarejše pomnike ljudskega izročila. Zapeli so jih Fantje treh vasi, Kulturno društvo Lovrec, pevci z Gornjega Senika, pevci iz Tepanja in družina Miklavž iz Mislinje.

V oddaji so nastopili še pevci iz Jesenic na Dolenjskem, pevci iz Zagorice, otroci iz Račne in Čušperka na Dolenjskem, pevke s Tinja ter sestre Jakob in zakonca Medved iz okolice Dobrne.

Vabljeni k poslušanju.

 

Slovenija, Radijski utrip
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...