Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Podoba Slovenije v medijih - predvajanja okroglih miz

Slovenija | 21.04.2014, 10:00

Radio Ognjišče je v sklopu praznovanja 20-letnice pripravil niz okroglih miz na temo Podobe Slovenije v medijih. V različnih krajih po državi so se med 11. marcem in 3. aprilom 2014 zvrstili števili novinarji, uredniki, profesorji in laiki, ki delujejo na področju medijev. Med drugim smo se spraševali, kakšna je nedotakljivost politikov, ali je etika v medijih utopija ali povsem realno pričakovanje, ter tudi, kje so meje novinarske radovednosti. Posnetkom okroglih miz boste lahko prisluhnili ob petkih, ob 20. uri, od 25. aprila do 30. maja 2014 (Celje - 25.4., Mengeš - 2.5., Šentjernej - 9.5., Ptuj - 16.5., Koper - 22.5., Ljutomer - 30.5.).

Prva okrogla miza je bila v torek, 11. marca v dvorani župnije Celje, sv. Duh. Gostje Samo Trtnik (Večer), Tone Rode (Družina), Matej Kovač (Casnik.si), Marko Milosavljevič (Fakulteta za družbene vede) so spregovorili na temo: Je prihodnost tiskanih medijev v internetni različici?. Posnetku okrogle mize boste lahko prisluhnili v petek, 24. aprila ob 20. uri.

Okrogla miza pri Svetem Duhu v Celju
Okrogla miza pri Svetem Duhu v Celju © ARO
V četrtek, 13. marca, je bila tema okrogle mize, ki je potekala v Središču Rotunda, primorskem družbenem centru v Kopru, etika v medijih. Gostje so skušali odgovoriti na vprašanje, ali je etika v medijih utopija ali povsem realno pričakovanje. Na okrogli mizi so sodelovali Sandra Bašič Hrvatin (Fakulteta za uporabne družbene študije), Evgenija Carl (RTV Slo), Božo Rustja (Ognjišče) in Ranka Ivelja (Dnevnik). Posnetku okrogle mize boste lahko prisluhnili v četrtek, 22. maja ob 9.15.

Udeleženci okrogle mize o etiki v medijih
Udeleženci okrogle mize o etiki v medijih © ARO
Mediji naj bi v svojem poročanju sledili interesu javnosti. Ali to drži ali ne, so na okrogli mizi v Šentjerneju v torek, 18. marca razmišljali Tone Hočevar (Delo), Jožica Dorniž (novinarka in bodoča odgovorna urednica Vzajemnosti), Barbara Štrukelj (STA) in publicist Andrej Marko Poznič (Časnik.si). Posnetku okrogle mize boste lahko prisluhnili v petek, 9. maja ob 20. uri.

Udeleženci okrogle mize Radia Ognjišče v Šentjerneju
Udeleženci okrogle mize Radia Ognjišče v Šentjerneju © Izidor Šček
20. marca je okrogla miza potekala v sklopu Viktorinovih večerov v prostorih minoritskega samostana na Ptuju, namenjena je bila novinarski radovednosti in njenim mejam. Gostje so bili Majda Juvan (RTV Slo), Damjana Žišt (Večer), Marija Slodnjak (RT Ptuj), Franci Trstenjak (Radio Ognjišče), Aleš Maver (Casnik.si). Posnetku okrogle mize boste lahko prisluhnili v petek, 16. maja ob 20. uri.

Udeleženci okrogle mize na Ptuju
Udeleženci okrogle mize na Ptuju © ARO
Okrogla miza je bila 27. marca tudi v Mengšu, v tamkajšnji župnijski dvorani, tema pa je bila Vezi med politiko in mediji in nedotakljivost politikov. O tem so spregovorili Rajko Gerič (Planet TV), Tino Mamić (Združenje novinarjev in publicistov), Bogomir Štefanič (Družina), Bojan Traven (RTV Slo) in Petra Sovdat (Finance). Posnetku okrogle mize boste lahko prisluhnili v petek, 2. maja ob 20. uri.

Gostje
Gostje © ARO
Zadnja v nizu šestih okroglih miz je bila v Ljutomeru, in sicer 3. aprila. Na temo Medij kot poročevalec in soustvarjalec dogodkov oziroma realnosti so razmišljali Tomaž Perovič (POP TV), Jure Sešek (Radio Ognjišče) in Peter Perše (RTV Slovenija). Posnetku okrogle mize boste lahko prisluhnili v petek, 30. maja ob 20. uri.

Okrogla miza o medijih v Ljutomeru.
Okrogla miza o medijih v Ljutomeru. © Izidor Šček
Hvala vsem, ki ste se nam pridružili, posebej duhovnikom, ki ste nam odstopili svoj prostor ter pomagali pri obveščanju. HVALA.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...