Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež obiskal poljsko župnijo v Rimu

Svet | 04.05.2014, 12:58 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne maševal v cerkvi sv. Stanislava, kjer so se v zahvalo za kanonizacijo Janeza Pavla II. zbrali številni Poljaki. Frančišek je spomnil, da je sv. Janez Pavel II. omenjeno cerkev obiskal več kot osemdesetkrat.

Sv. Janez Pavel II. je bil po papeževih besedah močna skala, saj ni nikoli izgubil upanja. Njegova vera in upanje sta bila namreč zakoreninjena v Bogu. "Vi, dragi bratje in sestre, ste del naroda, ki je bil zelo preskušan v zgodovini. Poljski narod dobre ve, da se samo preko trpljenja in križa pride do zmage. Tega ne ve, zato ker bi to študiral, ampak, ker je to živel. Sv. Janez Pavel II. je kot vreden sin svoje zemeljske domovine, sledil tej poti. Sledil ji je na vzoren način, saj mu je Bog odvzel vse. Zato pa njegovo telo počiva v upanju. Ali smo tudi mi pripravljeni slediti tej poti?", je zbrane vprašal papež Frančišek.

Povejmo še to, da je cerkev sv. Stanislava leta 1982 postala narodna župnija Poljakov, v teku let pa je bila oporna točka za mnoge, še posebej za migrante.

Cerkev sv. Stanislava je bila sicer izvorno posvečena sv. Salvatoreju Pensilisu de Surracu in je omenjena v listinah iz leta 1174. Papež Gregor XIII. jo je dodelil kardinalu Osiu, ki jo je predelal leta 1582 in jo posvetil sv. Stanislavu. Od srednjeveške cerkve danes ni ostalo nič. Sedanjo je med letoma1729 in 1735 zgradil arhitekt Francesco Ferrari. Leta 1982 je postala narodna župnija Poljakov v Rimu. Poleg verskega središča, ki ohranja poljsko versko izročilo, predstavlja tudi kulturno središče, ki povezuje poljske priseljence. Župnijo je 13. maja 1979 obiskal sv. Janez Pavel II.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...