Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek s člani sveta za ekonomijo o pomenu njihovega dela

Svet | 03.05.2014, 10:51

Papež Frančišek se je včeraj v Vatikanu sestal s člani sveta za ekonomijo, ki je bil ustanovljen konec februarja z apostolskim pismom v obliki motu proprio Fidelis dispensator et prudens, kar pomeni Zvesti in preudarni oskrbnik. Dokument poudarja pomembno poslanstvo Cerkve: odgovorno varovati lastne dobrine in z njimi pazljivo upravljati v luči evangelizacije in s posebno pozornostjo do ljudi v stiski. Na srečanje so prišli tudi sodelavci tajništva za ekonomijo in urada za splošno revizijo.

Papež Frančišek je dejal, da se Sveti sedež čuti poklicanega uresničiti opisano poslanstvo, zaveda se tudi svoje odgovornosti do vesoljne Cerkve. Znova je omenil željo in potrebo po reformi rimske kurije, da bi bilo služenje Cerkvi in Petrovemu poslanstvu boljše. To je po besedah svetega očeta pomemben izziv, ki zahteva zvestobo in previdnost. Opozoril je, da pot ne bo preprosta ter da zahteva pogum in odločnost. "V različnih upravah Svetega sedeža bi se morala vzpostaviti nova miselnost evangeljskega služenja," je zatrdil. Kot je dodal, ima svet za ekonomijo pomembno vlogo v procesu reforme. Njegova naloga je nadzorovati ekonomsko upravljanje, prav tako pa bdeti nad strukturami ter administrativnimi in finančnimi dejavnostmi teh uprav. Spomnil je še, da svet za ekonomijo svojo dejavnost izvršuje v tesnem odnosu s tajništvom za ekonomijo.

Papež Frančišek je še pojasnil, da ta organ predstavlja vesoljno Cerkev, saj je sestavljen iz osmih kardinalov, ki prihajajo iz lokalnih Cerkva, in sedmih laikov, ki predstavljajo različne dele sveta ter s svojimi izkušnjami prispevajo k dobremu v Cerkvi in njenemu posebnemu poslanstvu. Poudaril je, da so laiki člani v polnem pomenu in niso drugorazredni. "Delo sveta je zelo težko in zelo pomembno. Dalo bo temeljni prispevek k delu, ki ga opravlja rimska kurija in različne uprave Svetega sedeža," je še poudaril papež Frančišek.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...