Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Janez Pavel II. razglasil največ svetnikov

| 25.04.2014, 09:19 Rok Mihevc

Eden najbolj pozornost vzbujajočih podatkov v pontifikatu Janeza Pavla II. je število ljudi, ki jih je razglasil za svetnike in blažene, vseh skupaj je več kakor 1800. Ni naključje, da so najbolj prepoznavna imena živela v 20. stoletju. Želel je pokazati, da v modernem času ni nemogoče doseči svetosti.

'Svetost je to, da dvigaš oči h goram, je domačnost z Očetom, ki je v nebesih. Ljudje živijo znotraj te domačnosti, poznajo njeno pot, ki ima svoje meje in izzive', je dejal bl. Janez Pavel II. Največjo množico je poleg beatifikacije matere Terezije iz Kalkute v njegovem pontifikatu pritegnila kanonizacija patra Pija. Dolg seznam svetnikov in blaženih vsebuje več poljskih likov, kakor sta Maksimilijan Kolbe in Favstina Kowalska.

Še drugo znamenito ime je Edith Stein, filozofinja, ki se je spreobrnila iz judovstva.

S kanonizacijo ustanovitelja Opus Dei Jožefa Marije Escrivája je papež obnovil vlogo, ki jo imajo znotraj Cerkve laiki.

Janez Pavel II. kot 'potujoči papež' ne preseneča, da je kanoniziral tudi svetnike z vseh celin. Med njimi je bil staroselec iz Mehike Juan Diego, ki se mu je prikazala Marija iz Guadalupe.

Omenimo še sudansko sužnjo Jožefino Bakhito, ki je postala redovnica, ali prvega katoliškega duhovnika v Koreji Andreja Kim Taegona, ki je bil razglašen za svetnika skupaj z drugimi mučenci.

Svetniki, ki jih je razglasil Janez Pavel II., obsegajo vse karizme in okolja ter so ena največjih zapuščin njegovega pontifikata. Manj kakor 10 let po svoji smrti se bo kmalu pridružil njihovim vrstam.

 

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...