Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: CTV)
Papež Frančišek

VIDEO: Prosimo Gospoda za milost veselja

| 24.04.2014, 13:35

Obstajajo kristjani, ki jih je strah vstajenskega veselja, ki nam ga hoče dati Jezus. Njihovo življenje se zdi kot pogreb. A vstali Gospod je vedno z nami, je poudaril papež Frančišek med današnjo jutranjo mašo v kapeli Doma sv. Marte.

Svoj nagovor je navezal na današnji evangeljski odlomek o vstalem Kristusu, ki se prikaže apostolom, ti pa se njegovega pozdrava prestrašijo in mislijo, da vidijo duha. Jezus jim pomaga razumeti, da je to, kar vidijo, resničnost, in jih povabi, naj se dotaknejo njegovega telesa, z njimi pa tudi je.

Papež Frančišek je opozoril, da tudi mnogi kristjani še danes bolehajo za isto boleznijo, bojaznijo pred veseljem ob dejstvu vstajenja.

»Bojimo se veselja. Lažje je misliti: 'Ja, ja, Bog obstaja, samo da je tam; Jezus je vstal, a je tam.' Nekoliko na distanci. Bojimo se Jezusove bližine, ker ta nam daje veselje.« Po papeževih besedah lahko na ta način razumemo mnoge t.i. pogrebne kristjane'. »Njihovo življenje se zdi kot neprestani pogreb. Raje imajo žalost kot pa veselje. Lažje se gibljejo v mraku kot pa v luči veselja... Kot netopirji. In z nekoliko smisla za humor lahko rečemo, da obstajajo 'kristjani netopirji', ki imajo raje mrak kot pa luč Gospodove prisotnosti,« je še povedal sveti oče.

Jezus pa nam je s svojim vstajenjem dal veselje: veselje, da smo kristjani; veselje, da mu sledimo od blizu; veselje, da hodimo po poteh blagrov; veselje, da smo z Njim. »Mi pa smo velikokrat vznemirjeni, ko pride k nam to veselje, ali pa smo polni strahu, mislimo, da vidimo duha, ali pa mislimo, da je Jezus določen način delovanja.« Mislimo, da kot kristjani moramo delati na nek določen način, pri tem pa Jezus ostaja v nebesih.

Papež je opozoril da mora biti krščansko življenje »dialog z Jezusom, kajti on je vedno z nami, vedno je z našimi problemi, z našimi težavami, z našimi dobrimi deli«. Kolikokrat mi, kristjani nismo veseli, ker nas je strah. To so kristjani, ki so s križem bili poraženi. In ti kristjani so se opekli z dramo križa in si rekli: 'Ustavimo se tu; On je v nebesih.'

»Prosimo Gospoda,« je sklenil homilijo papež Frančišek, »naj stori z nami to, kar je storil učencem, ki so se bali veselja, naj odpre naš razum, da bomo razumeli, da je On živa resničnost, da ima telo, da je z nami, da nas spremlja in da je zmagal. Prosimo Gospoda za milost, da se ne bomo bali veselja.«

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.