Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Na kanonizaciji 150 kardinalov in 93 uradnih delegacij držav

| 24.04.2014, 14:03 Marta Jerebič

Na tiskovni konferenci v Vatikanu so danes predstavili potek samega obreda kanonizacije Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. Ter nekatere številke v zvezi s tem. Kanonizacije se bo udeležilo od 130 do 150 kardinalov, 1000 škofov in 6000 duhovnikov. Obhajilo bo delilo 600 duhovnikov na trgu sv. Petra in 200 diakonov na Ulici sprave.

Glavni somaševalci ob papežu bodo papežev vikar za rimsko škofijo, kardinal Agostino Vallini, krakovski nadškof kardinal Stanislaw Dziwisz in bergamski škof Francesco Beschi.

Do včeraj je svojo udeležbo napovedalo 93 uradnih delegacij iz različnih držav in mednarodnih organizacij. Od tega je 24 voditeljev držav, kralji, predsedniki vlad, in 35 drugih predstavnikov vlad. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je pojasnil, da Sveti sedež za te slovesnosti ne pošilja vabil, ampak le obvesti diplomatski zbor, enako velja za predstavnike drugih verstev. Prisotni bodo predvsem pravoslavni verniki, anglikanci, Judje in muslimani, a tu ne bo šlo za uradne delegacije.

Pred slovesnostjo kanonizacije se bo ob 9h začela molitev rožnega venca Božjega usmiljenja, ki jo bodo spremljale pesmi zborov sikstinske kapele, rimske in bergamske škofije ter filharmonični orkester iz Krakova. P. Lombardi je še pojasnil, da je obrazec kanonizacije drugačen od beatifikacije, saj je z njim svetnik predlagan v čaščenje vesoljni Cerkvi, pri beatifikaciji pa zgolj za določeno državo.

Spominska dneva bosta enaka kot doslej, 11. oktober za Janeza XXIII.- začetek 2. vatikanskega cerkvenega zbora, in 22. oktober za Janeza Pavla II., kar je bil začetek njegovega pontifikata.

Po obrazcu kanonizacije bodo k oltarju prinesli relikvije, kri Janeza Pavla II. in košček kože Janeza XXIII. Relikviarije bodo nosili nečaki in nečakinje Janeza XXIII., za Janeza Pavla II. pa še ni določeno.

Na tiskovni konferenci se je pojavilo vprašanje, ali se bo slovesnosti udeležil tudi papež Benedikt XVI. »Papež Benedikt XVI. je dobrodošel in ve, da je zaželen in povabljen. Spoštujemo njegovo svobodo in njegovo starost ter dejstvo ali se bo počutil pri močeh, da pride tisti dan ali ne. Ni nobene uradnosti o njegovi prisotnosti. Je želja, da pride. Če bo prišel, bomo vsi veseli, če ga ne bo, nimamo pravice, da smo razočarani,« je še dejal p. Lombardi.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...