Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

V Ukrajini novi nemiri

| 24.04.2014, 14:01 Rok Mihevc

Ukrajinska vojska se je ponoči spopadla s proruskimi separatisti v dveh mestih na vzhodu države. V Mariupolu je vojakom vnovič uspelo zavzeti poslopje mestne hiše, v Artemivsku pa so odbili napada na vojaško oporišče. Ukrajinska vojska je napadla tudi mesto Slavjansk, pri tem je prišlo do spopadov. Po podatkih ministrstva je bilo ubitih najmanj pet proruskih separatistov, ranjen je bil ukrajinski vojak.

Iz Ukrajine znova prihajajo novice o smrtnih žrtvah zaradi spopadov med ruskimi separatisti in ukrajinskimi vojaki. Francoski mediji so že pred novim incidentom poročali, da so vladne sile začele napad na mesto z več oklepnimi vozili in ob podpori helikopterjev, slišati je bilo tudi streljanje. Na video posnetkih je videti, kako oklepna vozila za prevoz vojakov napredujejo preko gorečih barikad.

Ameriški predsednik Barack Obama je že pred tem opozoril, da Rusija ne spoštuje dogovora glede krize v Ukrajini, ki so ga sprejeli prejšnji teden na srečanju v Ženevi. Ob tem ni izključil možnosti novih ukrepov proti Moskvi, poročajo tuji mediji. "Obstajala je možnost, da bo Rusija po srečanju v Ženevi ubrala pametnejšo pot. A doslej še ni spoštovala dogovora," je poudaril ameriški predsednik med obiskom na Japonskem. Dodal je, da oboroženci na vzhodu Ukrajine še vedno zasedajo zgradbe, ustrahujejo ljudi, ki se ne strinjajo z njimi in destabilizirajo regijo, Rusija pa še ni posredovala. Po drugi strani ukrajinske oblasti po besedah Obame spoštujejo dogovor iz Ženeve in so med drugim sprejele zakon o pomilostitvi zapornikov ter vrsto reform.

Ameriški predsednik Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama © www.whitehouse.gov

Obama je dejal, da so ZDA proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini že sprejele vrsto ukrepov, da pa ne izključuje možnosti uvedbe še strožjih, če Moskva ne bo spoštovala dogovorov. Je pa poudaril, da krize v Ukrajini ne bodo reševali z vojaškimi sredstvi.

Žogico Zahodnim državam je že vrnil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ta je obtožil ZDA in Evropsko unijo, da so stale za ljudskim uporom v Ukrajini, v katerem je bil februarja odstavljen predsednik Viktor Janukovič. Dejal je, da so skušale izvesti novo barvno revolucijo – torej zamenjavo oblasti – v nasprotju z ustavo. V govoru je Lavrov ocenil tudi, da skuša Zahod izkoristiti ukrajinsko krizo za oslabitev Rusije. "Ukrajino uporabljajo kot kmeta na šahovnici v geopolitični igri", je dejal po poročanju ruskih medijev. Meni, da gre za nadaljevanje politike Washingtona in Bruslja, katere cilj je okrniti ugled Rusije.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov © www.eu2008.si

Je pa Rusija vseeno predlagala, da bi v ponedeljek gostila pogovore o dobavi plina Evropi. Na njih bi sodelovali še predstavniki Ukrajine in Evropske unije. Ta je minuli teden pristala na tovrstne pogovore, pri tem pa opozorila Moskvo, da je ogrožena njena zanesljivost kot energetski vir.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...