Alen SalihovićAlen Salihović

Nabirka velikega petka za Sveto deželo

Svet | 18.04.2014, 14:51 Marjana Debevec

Tudi letos bo na veliki petek po vseh cerkvah potekala nabirka za Sveto deželo. Duhovna molitvena bližina in konkretna materialna pomoč je namreč temeljnega pomena za obstoj kristjanov v Jezusovi deželi. Prefekt kongregacije za Vzhodne Cerkve kardinal Leonardo Sandri je zato škofom vsega sveta poslal pismo z naslovom: Pogum, ne bojte se!.

Vsak dan se kristjani na različnih področjih Bližnjega Vzhoda sprašujejo, ali naj ostanejo ali naj se odselijo: živijo v negotovosti in sredi nasilja, včasih samo zato, ker izpovedujejo svojo in našo vero, je zapisal kardinal Sandri. Ta »ne bojte se« se torej nanaša najprej nanje. Zato tudi vesoljna Cerkev vsako leto poskrbi za pomoč z zbiranjem sredstev po škofijah vsega sveta, da bi priskočila na pomoč Cerkvi-Materi v Jeruzalemu. Ob tem naj bi na veliki petek po vsem svetu molili za mir v Sveti deželi.

Kristjani v Sveti deželi po besedah kardinala Sandrija računajo na pomoč, ki jim je namenjena v tem posebnem trenutku leta.

Denarna sredstva, ki se bodo zbrala, bodo šla za dokončanje nujno potrebnih obnovitvenih del, kot npr. za obnovo, ki poteka na strehi Bazilike rojstva v Betlehemu, za več letno podporo pri izgradnji stanovanj za mlade družine, da bi ostale v Sveti deželi. Pa ne samo to: nabirka bo šla tudi za bogato razvejano šolsko dejavnost, še posebej po župnijah, ki omogoča široko in kakovostno šolanje, ki ga cenijo tudi na ekumenskem in medverskem področju. Posebna pozornost je namenjena izrednim razmeram: na prvem mestu v preteklem letu 2013 je to Sirija.

Katoliške skupnosti v Sveti deželi bodo po zaslugi nabirke na veliki petek prejele podporo, da bodo lahko blizu revežem in vsem trpečim ne glede na versko in etnično pripadnost.

Kardinal Sandri takole sklene svoje pismo: »Tako bomo spremljali papeža Frančiška, ki se pripravlja na romanje edinosti in miru v Sveto deželo: na tako pričakovani, želeni in potrebni obisk. Naj potrdi v veri kristjane, naj jih še naprej in vedno bolj pripravlja za usmiljenje, odpuščanje in ljubezen. Bližnji vzhod vse to nujno potrebuje«.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...