Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež pri krizmeni maši o veselju duhovnika

Papež in Sveti sedež | 17.04.2014, 11:27 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri krizmeni maši v vatikanski baziliki spregovoril o veselju duhovnika. To je veselje, ki mazili, nepokvarljivo veselje in misijonarsko veselje, ki se širi na vse in privablja vse, začenši z najbolj oddaljenimi. Veselje duhovnika po papeževih besedah varujejo tri sestre: uboštvo, zvestoba in pokorščina.

Papež je o veselju duhovnikov povedal: "Veselje duhovnika je dragoceno dobro, ne samo za samega duhovnika, ampak za celotno verno Božje ljudstvo: tisto ljudstvo, sredi katerega je duhovnik poklican, da je maziljen, in kateremu je poslan maziliti."

Veselje duhovnika je nepokvarljivo. Lahko sicer zaspi, je zadušeno z grehom ali skrbmi življenja, je dejal papež, a v globini ostane nedotaknjeno kot žerjavica pod pepelom, in vedno ga je mogoče obnoviti.

Misijonarsko veselje je povezano z vernim Božjim ljudstvom. Gre za veselje, ki se preliva samo, kadar je pastir sredi svoje črede, pri čemer je papež poudaril, da je tudi pastir, ki je v tišini v molitvi, sredi svoje črede. In zato gre za veselje, ki ga varuje ta čreda.

"Tudi v trenutkih žalosti, v katerih se vse zdi mračno in nas zamika vrtoglavica osamljenosti, v apatičnih in dolgočasnih trenutkih, ki nas včasih zagrabijo v duhovniškem življenju, in prek katerih sem šel tudi jaz, celo v teh trenutkih je Božje ljudstvo sposobno varovati veselje, te je sposobno zaščititi, objeti, pomagati odpreti srce in znova najti obnovljeno veselje."

To veselje pa po papeževih besedah varujejo tudi tri sestre: uboštvo, zvestoba in pokorščina Cerkvi. Vsi, ki so poklicani, bi morali vedeti, da pristno in popolno veselje obstaja v tem svetu, je še dejal papež in Gospoda prosil, naj to veselje začutijo tisti, ki čutijo duhovniški klic, mladi duhovniki, ki so komaj začeli svoje delo, tisti, ki so že dlje časa v duhovništvu, pa tudi ostareli duhovniki.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.