Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirski begunci. (foto: telegraph.co.uk)
Sirski begunci.

Med sirskimi begunci vse več kristjanov

Svet | 18.04.2014, 04:00

V Jordaniji narašča število beguncev iz Sirije. Med njimi so številni kristjani, ki se pripravljajo, da bodo veliko noč praznovali v težkih razmerah in duhovno utrujeni.

Med sirskimi begunci, ki so se zatekli v Jordanijo, je vse več kristjanov, več kot 20 tisoč, je za agencijo Fides povedal direktor jordanske Karitas, Wael Suleiman. Ta številka je sicer majhna v primerjavi z milijonom in 300 tisoč begunci, kolikor jih je po podatkih jordanske vlade v tej državi.

Kot je dejal Suliman, so sprva mislili posebej zanje pripraviti bogoslužja velikega tedna, vendar so ugotovili, da med njimi ni zanimanja za bogoslužja, saj bi jih še bolj opomnila na njihove razmere in trpljenje. To pomeni, da bodo v mestih, kot sta Homs in Alepp, krščanske soseske ostale prazne. Tako se bodo begunci lahko slovesnosti udeležili po jordanskih župnijah.

Do konca aprila bodo v Jordaniji odprli in razširili nova področja begunskega taborišča al-Azraqa, ki lahko sprejme 130 tisoč beguncev, da bi lahko sprejeli otroke, ženske in moške, ki bežijo pred konfliktom v Siriji. Begunci na tem območju ne bodo nastanjeni v šotorih, ampak v montažnih stavbah in zabojnikih. Prvi velik tabor Zaatari se je v daljšem časovnem obdobju preoblikoval v "začasno mesto" z zdravstvenimi domovi, šolami in nogometnim igriščem.

Direktor jordanske Karitas ob tem ugotavlja, da je preoblikovanje kampov v nekakšne vasi zgovorno znamenje: Nihče ne more napovedati, kako dolgo bodo sirski begunci ostali zunaj svoje domovine.

Kljub temu pa z velikim upanjem pričakujejo papežev obisk v Jordaniji. Na programu je predvideno srečanje z njimi v Betaniji, v bližini kraja Jezusovega krsta.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.