Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Velika noč v Torontu

| 30.04.2014, 07:51 Matjaž Merljak

Da je velikonočno praznovanje med rojaki v Kanadi bolj doživeto, ni zasluga le slovenskih duhovnikov, ki delujejo med tamkajšnjimi rojaki, ampak tudi vsakoletne duhovne priprave pred prazniki, ko za dva teden iz Slovenije pride misijonar.

Dr. Stanko Gerjolj, lazarist in profesor na Teološki fakulteti je v sobotnem letu, ko študira in predava v Bostonu v Ameriki, je dva tedna pred veliko nočjo prišel v Kanado. Najprej je obiskal pet mest: Calgary, Edmonton, Kelono, Vancouver in Prince George. Povsod je bil na voljo za spoved, daroval je tudi sveto mašo v maternem jeziku.

Pred cvetno nedeljo je bila priprava še v župniji Mariji Pomagaj v Torontu, ki letos praznuje 60-letnico. Od četrtka do nedelje je bilo vsako jutro ob 9h spovedovanje, nato sveta maša s pridigo. Nato je priprava v mestih vzhodno od Toronta. Naš sogovornik, kaplan pri Brezmadežni Toni Burja, je bil na voljo za duhovno pripravo v Hamiltonu. Pri Brezmadežni je bila priprava v velikem tednu: od ponedeljka do srede je bila zjutraj in zvečer maša s pridigo in spovedovaje. „Nekaj čez 400 spovedi je bilo,“ pove Toni Burja.

Srečanje z misijonarjem iz Slovenije dr. Stankom Gerjoljem
Srečanje z misijonarjem iz Slovenije dr. Stankom Gerjoljem © Arhiv slovenske župnije v Torontu

Sveto tridnevje je bilo zelo lepo obiskano: „Tudi lepo vreme pomaga ljudem, da lažje pridejo.“ Za cvetno nedeljo Katoliška ženska liga v obeh torontskih župnijah vodi pripravo butaric. Ta dan tudi prodajajo pecivo in potice, ki jih pečejo.

Krizmena maša je bila že v torek v velikem tednu. V obeh mestnih župnijah so bili obredi velikega tedna. V četrtek imajo umivanje nog in molitev z Jezusom v Getsemaniju. V petek dopoldan - ta dan je namreč državni praznik - je bila molitev križevega pota, popoldan imajo obrede: posebej slovenske in angleške, nato jih ima v slovenski cerkvi še albanska skupnost.

Umivanje nog na veliki četrtek v Torontu
Umivanje nog na veliki četrtek v Torontu © Arhiv slovenske župnije v Torontu

Na veliko soboto ni v navadi češčenje božjega groba, popoldan je bil štirikrat blagoslov jedil, cerkev je bila vsakič polna. Zvečer je bila vigilija. Za veliko noč pa sta bili dve slovenski in ena angleška maša.

Toni Burja je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini na belo nedeljo zaključil, da gremo lahko samo spreobrnjeni po poti prenove, da lahko globlje, tudi notranje, doživimo praznike.

60-letnica župnije Marije Pomagaj v Torontu
60-letnica župnije Marije Pomagaj v Torontu © Arhiv slovenske župnije v Torontu

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...