Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Cvetna nedelja 2014 v Hamiltonu (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Cvetna nedelja 2014 v Hamiltonu

Velika noč v Hamiltonu

| 25.04.2014, 07:24 Matjaž Merljak

Prepletanje jezikov - slovenskega in angleškega - zaznamuje obhajanje velikonočnih praznikov v kanadskem Hamiltonu. Tako je v utrip tamkajšnje slovenske župnije, ki praznuje 50-letnico obstoja, zajeta tudi mlajša generacija.

Na veliko noč je jutranja maša v slovenskem jeziku, dopoldanska pa v angleškem. Pri prvi so berila projicirana v angleškem jeziku, pridiga pa je napisana v oznanilih, tako pri maši lahko sodelujejo vsi. Zjutraj so imeli tudi procesijo, sicer le po cerkvi, je pa sodelovala mlajša generacija rojakov, pel je slovenski zbor. Tudi pri angleški maši je bila cerkev polna. Ob praznikih namreč pridejo tudi mlade družine, ki živijo dlje, je za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal župnik Drago Gačnik.

Obhajanje velikega tedna je bilo po njegovih besedah slovesno. Krizmeno mašo so imeli že v ponedeljek zvečer, na veliki četrtek so tako obhajali le slovesnost zadnje večerje. S sodelovanjem zbora je bila ta še bolj slovesna. Po maši je bila še molitev z Jezusom v Getsemaniju.

Blagoslov zelenja v Kitchenerju
Blagoslov zelenja v Kitchenerju © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Na veliki petek, ki je v deželi velik praznik in dela prost dan, imajo eno bogoslužje, in to v obeh jezikih. Zvečer pa je slovenska šola v dvorani pripravila ribjo večerjo. Izkupiček bo šel za potrebe šole. Pripraviti je bilo treba 250 do 300 porcij.

Blagoslov velikonočnih jedil je še kako živ v tradiciji obhajanja slovenske velike noči. Poleg Hamiltona je potekal še v več drugih krajih.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...